Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dva výbory Evropského parlamentu hlasovaly pozitivně pro práva vydavatelů

11. 7. 2017

Dva výbory Evropského parlamentu hlasovaly pozitivně pro práva vydavatelů

Jak oznámila Evropská asociace vydavatelů novin, hlasovaly výbory Evropského parlamentu CULT – pro kulturní záležitosti a ITRE – pro průmysl, dopravu, výzkum a energetiku o návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Klíčovým pro evropské vydavatele je článek 11, který vydavatelům přisuzuje odvozená práva k ochraně jimi publikovaného obsahu.

Výbor pro kulturní záležitosti přijal kompromisní návrh změn k článku 11 a dalším paragrafům předloženým zpravodajem poslancem Joulaudem (EPP/Francie) a poslancem Grammatikakisem (S&D/Řecko), které podpořily evropské vydavatelské asociace. To znamená, že práva vydavatelů byla přijata podle návrhu Evropské komise včetně papírového tisku. Počítá se i s možností garantovat novinářům férový podíl. Také je stanoveno, že právo se nevztahuje na osobní a nekomerční užití tiskových publikací pro osobní potřebu. Navíc je délka ochrany omezena na 8 let.

Výbor pro průmysl, dopravu, výzkum a energetiku odmítl negativní kompromisní návrh prezentovaný zpravodajem, který navrhoval zamítnout právo vydavatelů a nahradit je presumpcí. To znamená, že článek 11 zůstal zachován včetně užívání tisku a ustanovení, že na hyperlinky se právo nevztahuje, garantování férového podílu žurnalistů odvozeného od použití práva vydavatelů. Ve vymezení jsou zahrnuty vědecké publikace. Je také specifikováno, že práv neovlivňuje možnost jednotlivců na privátní neprofitní a nekomerční užívání. Jeden z přijatých pozměňovacích návrhů jmenovitě zmiňuje úryvky jako součást práva vydavatelů.

Ve středu 12. 7. 2017 bude pozměňovací návrhy posuzovat ještě výboru pro právní záležitosti JURI, což je poslední akce týkající se autorského práva do začátku září. V září bude 23. hlasovat výbor pro občanská práva a svobody, který je zaměřen na článek 13 a nikoliv 11. Následovat bude hlasování v právním výboru, které je plánováno na 10. nebo 11. října 2017. Konečné hlasování v plénu Evropského parlamentu zřejmě proběhne v listopadu 2017.

zpráva ENPA a EMMA