Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor EP pro průmysl, dopravu a výzkum navrhl 400 změn v nařízení o ePrivacy

11. 7. 2017

Výbor EP pro průmysl, dopravu a výzkum navrhl 400 změn v nařízení o ePrivacy

V pondělí 10. 7. 2017 měl ukončit podávání připomínek a návrhu k návrhu Evropské komise na nařízení o ePrivacy výbor Evropského parlamentu pro lidská práva a svobody. Zároveň byly zveřejněny návrhy na změny v textu nařízení, které předložili členové výboru ITRE (průmysl, doprava, výzkum energetika). Uvedených 400 pozměňovacích návrhů reflektuje v různé míře úplnosti téměř všechny připomínky, které k návrhu nařízení vznesly evropské vydavatelské asociace novin a časopisů ENPA a EMMA. Na návrzích se podíleli různé politické kluby. Ačkoliv návrh stanoviska reportéra ITRE nereflektoval hlavní obavy EMMA a ENPA, řadu dobrých návrhů na úpravu je obsaženo v návrzích jednotlivých poslanců hlavně z politických klubů S&D, ALDE a EPP.

Mimo jiné některé návrhy klubu EPP z Francie a Německa obsahují vypuštění článku 10. Pokud by jeho eliminace byla příliš složitá, EMMA a ENPA se budou snažit dosáhnout pro alternativní textaci, která by umožnila, ab souhlas daný koncovým uživatelem na specifické webové stránce převáží nad výchozí výběr provedený v nastavení prohlížeče. Někteří také doplnili více výjimek v článku 8, které mimo jiné umožní vydatelům užívat cookies pro behaviorální reklamu bez souhlasu uživatele, ale jen za podmínky informování, možnosti odmítnutí a dodatečného zabezpečení, jako je pseudoanonymizace.

Nyní se zpravodajka, kterou je estonská členka klubu ALDE Kaja Kalas, a její stínoví zpravodajci musí sejít a pokusit se shodnout na kompromisní úpravě návrhu. První jednání začnou po letních prázdninách. Pozměňovací návrhy výboru JURI a IMCO zatím nejsou známé.

 

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update