Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinový trh v Rakousku roste

10. 7. 2017

Novinový trh v Rakousku roste

Pod názvem Dobré signály: tisk znovu roste, publikuje šéfredaktorka rakouského odborného mediálního časopisu Marlene Auerová bilanci vývoje rakouského tiskového trhu v prvním pololetí 2017.

Ukazatele jsou dobré: první pololetí přineslo jednotlivým vydavatelům ve srovnání s minulým rokem nárůst příjmů – zejména deníkové branži, která je v důsledku digitálních nabídek obsahu zvlášť pod tlakem.

Pro mnoho vydavatelů je záhadou, proč tisk najednou dosahuje lepších výsledků. Také e-paper roste. Paralela ke kolapsu prodeje stolních počítačů je nepravděpodobná. V on-line oblasti roste zejména mobilní segment.

Mezitím zpráva Reuters Institute Digital News Report ukazuje, že Rakousko se nachází na špičkové pozici, pokud jde o čtení novin, neboť je se čteností novin 61 procent populace vysoko nad průměrem ve srovnání s 36 zeměmi - konkrétně o 26 procent. A podle nejnovějších dat LAE z Německa - navzdory všeobecnému poklesu nákladu - deníky a týdeníky nacházejí čtenáře mezi osobami s rozhodovacími pravomocemi, stejně jako (téměř) všechny časopisy.

Online nabídky obsahu a aplikace ztratily podle německého LAE čtenáře. V Rakousku je na tom konec titulů, jako je například WirtschaftsBlatt ještě špatně – nastane nyní velká renesance? Klíčovým faktem je: tisk je stále pod tlakem.

Bezplatné nabídky obsahu na internetu zpochybnily svou roli poskytovatele zpráv a hledají novou pozici, které nás bude ještě mnoho let intenzivně doprovázet. Pouze ti, kteří se změní a posílí své možnosti dodatečného financování, vydrží.

Ale faktem je: touha po uspořádání informací a analýze bude silnější. Čtenáři a uživatelé vtažení do digitální zpravodajské bouře spoléhají na klasická média a tradiční mediální značky. USA jsou toho příkladem. Americké tiskové tituly dokázaly v průběhu volebního boje zvýšit své náklady – Washington Post a New York Times.

Informují stále ještě diferencovaně z Bílého domu – a počet předplatitelů dále roste. Přesné údaje nejsou k dispozici, jsou však k dispozici odhady: počet nových předplatitelů pravděpodobně u jednotlivých titulů představuje v nižší nebo střední míře šestimístných čísel.

V Rakousku jsme nedávno prožili nejdelší volební kampaň o prezidenta a už přichází příští – nyní o Národní radu. Bude napínavý, protože strany nasadily velmi polarizované kandidáty. To se projeví v v televizních duelech, stejně jako v tištěných titulech.

To je skvělá příležitost pro média: v příštích několika měsících se ukáže, kdo je schopen pomocí dobré žurnalistiky upoutat čtenáře. Pak je důležité, aby si je udržel i po dni voleb. Politika by také mohla poskytnout podporu: Díky bezplatnému předplatnému dle vlastního výběru pro každého maturanta v Rakousku. Mediální podpora je rovněž podpora čtení.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service