Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Červnové novinky v mediálním průmyslu

3. 7. 2017

Červnové novinky v mediálním průmyslu

Přinášíme vám souhrn červnových událostí, které se odehrály v mediálním sektoru.

Společnost Google dostala historickou antitrustovou pokutu

V úterý 27. června oznámila komisařka pro hospodářskou soutěž Margarethe Vestager, že orgány pro hospodářskou soutěž EU konstatovaly, že společnost Google nezákonně upřednostňovala při výsledcích vyhledávání své vlastní služby, čímž porušila antimonopolní pravidla EU a narušila hospodářskou soutěž v Evropě. EU proto uložila rekordní pokutu ve výši 2,42 mld. euro a Google požádala o zastavení tohoto zneužívání v 90. denní lhůtě, jinak bude čelit další pokutě ve výši 5 % průměrného celosvětového obratu své mateřské společnosti Alphabet.

 

Pokuta Googlu: Nechme promluvit čísla

Zatímco pokuta ve výši 2,42 mld. euro je nejvyšší v historii a představuje více než dvojnásobek pokuty 1,06 mld. euro, kterou dostala v roce 2009 společnost Intel a 5krát více, než obdržela v roce 2004 společnost Microsoft, jedná se pouze o 0,42 % celkové hodnoty společnosti Alphabet, která činí více než 369 mld. dolarů.

Současně společnost Google utrží v letošním roce 80,8 mld. dolarů z reklamy, což činí 11,54 dolarů na každou osobu žijící na Zemi. Jedná se sice o celkové výdaje na reklamu směřující i do všech tiskových časopisů i novin na celém světě, ale Google, společně s Facebookem, získají z této sumy 83 %. To znamená, že několik mld. dolarů společnost Google rozhodně nezpomalí.

 

Klíčová zjištění ze zprávy Reruters Institutu – Digital News Report

Reuters Institut pro studium žurnalistiky nedávno zveřejnil vydání Digital News Report 2017, která zkoumá fenomén „fake news“ a budování důvěry mezi médii a jejich uživateli. Hlavní autor zprávy Nic Newman pro Future Media Lab uvedl, že 24 % respondentů uvádí, že sociální média při oddělování nepravdivých a pravdivých informací dělají „dobrou práci“. Také důvěra v hlavní zdroje zpravodajských serverů se v jednotlivých zemích velmi liší a do značné míry se lze setkat i se skepticismem.

Tyto trendy mají dopad také na to, zda jsou lidé za zpravodajství ochotni platit, stejně jako v případě Netfixu nebo Spotify. Z výzkumu vyplývá, že hodně lidí pod 35 let ano, což znamená, že by mohl padnout mýtus, že mileniálové za mediální obsahy ochotni platit nejsou.

 

Jak sociální sítě ovlivňují tzv. „zpravodajské menu“ svých uživatelů

Je to otázka, která se často objevuje v souvislosti s efektem tzv. „sociálních bublin“. Panuje obava, že uživatelé sociálních sítí mají sníženou potřebu rozmanitých zpravodajských zdrojů. Tímto tématem se ve svém nedávném článku pro společnost Nieman Lab zabývali dva autoři – Richard Fletcher a Rasmus Kleis Nielson. Podle jejich analýzy je používání sociálních médií „jasně spojeno s náhodným vystavením se dodatečným zdrojům zpráv, ke kterým by se uživatelé jinak nedostali.“ Jejich závěr tedy zní, že do další změny algoritmů je používání sociálních médií v souladu s různorodější „zpravodajskou dietou“.

 

Jeff Bezos – „Požádejte lidi, aby zaplatili, oni zaplatí.“

Jeff Bezos, zakladatel společnosti Amazon a majitel společnosti Washington Post, promluvil počátkem června na turné o budoucnosti zpravodajství v italském Turíně. Sdílel poznatky, které se naučil v posledních čtyřech letech, kdy přepracovával strategii Washington Postu na noviny generující zisk. Ty zahrnovaly přístup zaměřený na uživatele, nikoli na reklamu, stojící mimo charitního nebo patronského modelu a produkci kvalitního obsahu, který by lidé byli ochotni zaplatit. Kolekci videí z konference naleznete ZDE.

Server Digiday nedávno zveřejnil přehled, který zkoumal stav placené spotřeby digitálních médií v USA. Přehled obsahuje zajímavé poznatky, zejména o obchodních modelech, statistikách reklamního trhu a posunu cílení z reklamy na placený obsah.

 

Facebook – nejrozsáhlejší a nejnezodpovědnější cenzura v dějinách

Novináři ProPublica nedávno pronikli hluboko do algoritmů, které cenzoři Facebooku používají k rozlišení mezi nenávistným projevem a legálním politickým projevem a výsledky jsou znepokojující. V investigativním článku s názvem „Pravidla tajné cenzury Facebooku chrání před haterskými projevy bílého muže, ale nikoli černé děti“, použili interní dokumenty, aby se pokusili pochopit důvody některých zdánlivě nesourodých rozhodnutí.

 

„Udělá tě…“ – Jsou titulky pro efekt důvodem zůstat?

Společnost pro analýzu obsahu BuzzSumo, zveřejnila studii o titulcích na Facebooku, která naznačuje, že některá klišé z titulků dělaných na efekt, které se na Facebooku nacházejí, mají silný potenciál uživatele udržet. To platí zejména pro fráze jako: „Udělá tě“, „To je důvod, proč“ a „Můžeme hádat“. Společný rys těchto frází se zdá být založen na přímém odvolání se na emoce uživatelů a na slibu, že čtenáře nějakým způsobem ovlivní. Studie rovněž zjistila, že některé formáty, jako například „listicles“ (články se seznamem položek, např. „10 věcí, které se nevyplatí dělat pod vlivem“), vytvářejí vysokou míru angažovanosti.

 

Nové projety Evropského centra žurnalistiky (EJC)

Evropské centrum žurnalistiky poslední týden v červnu vyhlásilo čtyři nové projekty:

1. nové kolo grantů pro žurnalistiku,

2. uvedení webu medialandscapes.org, který shromažďuje odborné analýzy stavu médií,

3. vytvoření projetu Facebook pro novináře – iniciativa na pomoc novinářům, aby chránili sami sebe a své účty na sociálních sítích,

4. nejnovější vydání příručky Data Journalism Handbook.

 

Zdroj: Future Media Lab