Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA vstoupila do koalice na podporu vydavatelů při jednání o nařízení o ePrivacy

28. 6. 2017

WAN-IFRA vstoupila do koalice na podporu vydavatelů při jednání o nařízení o ePrivacy

V digitální éře naše podnikání vyžaduje transparentní a zajištěné užívání dat. Nezávislý tisk, který slouží v Evropě veřejným zájmům, musí být schopen efektivně soutěžit s globálními konkurenty. Měření návštěvnosti je základním nástrojem tohoto odvětví, řekl Gerald Grünberger, předseda výboru ředitelů národních asociací vydavatelů novin WAN-IFRA ve zprávě vydané koalicí.

Koalice pro měření návštěvnosti, vedená sdružením ESOMAR, se skládá z celosvětových a evropských asociací reprezentujících zájmy zainteresovaných stran, které používají měření návštěvnosti k financování služeb pro veřejnost v rámci mediálních služeb informační společnosti. Ve svém prohlášení se skupina dohodla na podpoře požadavku, aby tvůrci legislativy v Evropské unii zvážili reformu návrhu nařízení o ePrivacy předloženého Evropskou komisí.

Měření návštěvnosti je životně důležitým nástrojem pro mediální společnosti, aby analyzovaly provoz a výkony publikovaného obsahu. Bez těchto měření nebudou mediální organizace schopny ověřit svoji hodnotu pro své partnery a zadavatelé inzerce budou zbaveni možnosti měřit efektivitu umístění své reklamy. Pokud média nebudou moci věrohodně sledovat výkony svých webových stránek, financování jejich online podnikání bude vážně ohroženo.

Hlavní obava, kterou vyvolává současný návrh nařízení o ePrivacy, se týká odlišení mezi měřením prováděným první nebo třetí stranou. První strana je předmětem výjimky, která jí dává velice širokou možnost fungování bez nutnosti vyžádání souhlasu uživatele, kdežto třetí strana jí nedisponuje. Návrh Komise omezuje výjimku na poskytovatele služeb vyžádaných koncovým uživatelem, tj. na první stranu.

Výjimka pro první stranu nereflektuje, jak probíhá skutečné měření návštěvnosti. Jen několik, zejména v USA založených poskytovatelů služeb – může nabídnout služby první strany. Mnoho poskytovatelů služeb a zpravodajských médií proto používá důvěryhodné dodavatele k provádění měření návštěvnosti ze svého pověření, a poskytuje přitom stejné zajištění a záruky, jako služba první strany, i v případech kdy dodavatel může být neznámý pro koncového uživatele. Tím, že navrhovatel nařízení vytvořil rozdíl mezi první a třetí stranou, vyvolal situaci, která poskytuje exkluzivní výhodu pro poskytovatele služeb, kteří jsou s to nabízet služby první strany, i když to narušuje férovou soutěž pro malé dodavatele, které jsou třetí stranou a specializují se na měření návštěvnosti.

Pokud se text návrhu nezmění tak, že poskytne výjimky třetím stranám, koncoví uživatelé budou vystaveni neutuchajícím požadavkům na poskytnutí souhlasu, pokud zabrousí na stránky zpravodajských médií. Přesnost měření velmi poklesne, a bude velmi obtížné prokázat obchodním partnerům a investorům hodnotu webových stránek.

Koalice zejména doporučuje upravit článek 8 a jemu odpovídající ustanovení 21 tak, aby zajišťovalo, že měření návštěvnosti obsahu prováděné ať první nebo třetí stranou bude moci pokračovat.

Členy Koalice pro měření návštěvnosti jsou mimo WAN-IFRA také:

AGOF – ústřední německá asociace pro nezávislý výzkum online návštěvnosti.

EBU – Evropská unie vysílatelů, která má 73 členů v 56 zemích.

EFAMRO – asociace zastupující zájmy tržního, sociálního a názorového výzkumu v Evropě.

ESOMAR – celosvětové sdružení agentur provádějících výzkum, které je koordinátorem akce.

News Media Europe -  evropská asociace vydavatelů novin.

 

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service