Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nová evropská komisařka pro digitální odvětví a nové předsednictví Rady Evropy

27. 6. 2017

Nová evropská komisařka pro digitální odvětví a nové předsednictví Rady Evropy

Dne 20. června proběhlo slyšení nové kandidátky na komisařku EU pro digitální ekonomiku a digitální společnost Mariye Gabriel (Bulharsko) v kulturním výboru a výboru pro průmysl, dopravu, výzkum a energetiku Evropského parlamentu. Nová komisařka má nahradit komisaře G. Oettingera, který už v lednu 2017 převzal post místopředsedy Evropské komise a komisaře pro rozpočet.

Do kompetence nové komisařky bude náležet příprava a projednávání klíčových norem, jako je nařízení o ePrivacy či otázka odstraňování nepřípustných obsahů v digitálních médiích.  V případě e-Privacy kandidátka zdůraznila, že musí být důkladně posouzena otázka výchozího nastavení softwarů z hlediska ochrany osob a definován jasně vymezený pojem souhlasu. K otázce vydavatelských práv nezaujala žádný konkrétní postoj.

Kandidátka musí být do funkce komisařky potvrzena tajným hlasováním na dalším plenárním zasedání Evropského parlamentu.

Od 1. července přechází rotující předsednictví Rady Evropy z Malty na Estonsko. Estonsko hodlá v rámci nedávno představeného programu předsednictví prosazovat především tato témata:

1. otevřená a inovativní evropská ekonomika

2. bezpečná a zajištěná Evropa

3. digitální Evropa a svobodný pohyb dat

4. udržitelná Evropa

Vysokou prioritu proto bude mít zdokonalování strategie jednotného digitálního trhu, zejména rozvoj přeshraniční e-komerce a elektronických služeb, zajištění moderních elektronických komunikací a zlepšení přeshraničních digitálních veřejných služeb. Estonské prezidentství se také bude zabývat reformou evropského režimu DPH.

Navíc se tři země, které budou Radě Evropy předsedat v následujících 18 měsících (Estonsko, Bulharsko, Rakousko), 20. června 2017 dohodly na společném programu prosazování cílů v rámci EU.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update