Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Projednávání návrh evropské směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu se prodlužuje

20. 6. 2017

Projednávání návrh evropské směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu se prodlužuje

V týdnu od 19. června 2017 dochází k několika změnám v průběhu procedury projednávání autorskoprávních dokumentů. Například kulturní výbor a výbor pro občanská práva Evropského parlamentu odložili hlasování na 11. července 2017.

V kompromisním návrhu úprav předloženém v rámci výboru pro kulturu je několik důležitých bodů:

  • paragraf 1a zavádí výjimku pro legitimní privátní a nekomerční užití tiskových publikací individuálními uživateli,
  • článek 11.4a a 35 zavádí, že členské země smí stanovit, že férový podíl z plateb získaných za užívání práv vydavatelů je určen novinářům.
  • Termín ochrany obsahu je omezen na 8 let (namísto 20 let v návrhu Komise). Avšak diskuse a textace může být ještě znovuotevřena, protože hlasování výboru pro kulturu bylo odloženo.

Toto odložení je výsledkem skutečnosti, že zpravodajka Therese Comodini Cachia odstoupila z vedení právního výboru parlamentu. Celá záležitost se proto přesune na poslance Axela Vosse. Celá situace kolem této záležitosti je otázkou, protože paní Comodiny Cachia oznámila, že by ráda zůstala poslankyní Evropského parlamentu radši, než aby přijala místo v maltské vládě. Ale po útoku na sociálních médiích se zdá, že změnila svůj názor. Poslanec Voss spolupodepsal úpravy v právním výboru, zejména článku 11 (Z negativního hlediska se jedná například o zkrácení období ochrany na 15 let a zařazení férového podílu pro novináře. Z pozitivního úhlu pohledu zahrnuje tisky, vědecké publikace a výstřižky do kompetence článku 11).

Hlasování právního výboru JURI bylo také odloženo na 9. - 10. října 2017.

zdroj: EU Affairs Update EMMA & ENPA