Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ePrivacy: zpravodaj výboru pro práva občanů předložil návrh zprávy

20. 6. 2017

ePrivacy: zpravodaj výboru pro práva občanů předložil návrh zprávy

Ačkoliv poslankyně EP Marju Lauristinová (S&D, Estonsko) plánovala vydat svůj návrh zprávy k návrhu nařízení o ePrivacy až v týdnu od 19. 6. 2017, učinila tak dříve již v předcházejícím týdnu. V návrhu zpravodajky je zcela přepracován článek 10, ale bez toho, aby změny přinášely změnu proti návrhu Komise. Podle paní Lauristinové prohlížeče by měly být odpovědné za poskytování výchozích nastavení pro koncové uživatele na principu Do-Not-Track, kteří by pouze během instalace potvrdili nastavení.

Nehledě na to, co podporuje EMMA a ENPA, se zdá, že jen koncoví uživatelé budou moci provádět změny v nastavení prohlížečů. Nic v jejím návrhu nepředjímá, že by vydavatelé měli možnost získat souhlas na svých stránkách a jak by tento souhlas mohl být odpovídajícím způsobem aplikován v softwaru.

Lauristin se také nevyjadřuje k ostatním problémům vzneseným k článkům 8 a 9 (například viz její text „souhlas s cookies například nemá být mandatorní pro přístup k službě informační společnosti). Konečně, pokud jde o telemarketing, navrhuje, že by měl být možný, pokud marketingové telefonáty – identifikovatelné prostřednictvím prefixu – mohou být předem blokovány provozovateli telekomunikačních služeb.

EMMA a ENPA se setkala s více než 20 poslanci z různých výborů a navrhla novely, které by vylepšily návrh Komise z hlediska vydavatelů.

 

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update