Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor ministrů financí nedospěl k závěru ohledně DPH pro digitální publikace

20. 6. 2017

Výbor ministrů financí nedospěl k závěru ohledně DPH pro digitální publikace

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 19. června 2017

 

Evropské vydavatelské asociace vydaly své stanovisko k jednání výboru ministrů financí zemí EU Ecofin, které proběhlo 16. června 2017

 

Výbor ministrů financí členských zemí EU Ecofin jednal 16. 6. 2017 o pro vydavatele klíčovém návrhu na novelu evropské směrnice o DPH, která by umožnila členským zemím zařadit digitální formy novin, časopisů a knih do stejné snížené sazby DPH, jako v dané zemi má papírový tisk. Výbor nedospěl k závěru, neboť dohodu podporovanou všemi zeměmi EU vetovala Česká republika, která dlouhodobě požaduje spojení změny sazeb s celoevropským řešením reverse charge a navrhuje řešit všechny otázky až v rámci reformy evropské politiky DPH, jejíž zásady mají být představeny na podzim tohoto roku.

V této souvislosti upozorňujeme na tiskovou zprávu, kterou k výsledkům jednání výboru Ecofin vydaly evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA a upozorňují v ní na nutnost a přínosy sjednocení sazeb DPH pro papírový i digitální tiskový obsah.

 

Evropští vydavatelé tisku podtrhují v návaznosti na jednání výboru Ecofin potřebu vyrovnat sazbu DPH pro digitál a tisk

 

Brusel, 16. června 2017

 

Evropští vydavatelé tisku litují výsledků dnešního jednání výboru Ecofin, které skončilo bez politické shody o přijetí návrhu na novelizaci stávající evropské směrnice o DPH, jež by umožnila členským zemím uplatňovat snížené sazby DPH na digitální publikace.

Evropská asociace vydavatelů časopisů a Evropská asociace vydavatelů novin, které dohromady reprezentují více než 20 000 vydavatelů v celé Evropě, dlouhou dobu argumentovaly pro možnost aplikovat snížení, super snížené nebo nulové sazby DPH v současnosti platné pro tištěné produkty na digitální obsah.

„Dnes naši čtenáři čtou časopisy a noviny na všech dostupných platformách – papíru, online a na mobilních zařízeních a tabletech“, sdělil Auke Visser, prezident EMMA. „Je třeba, aby evropský režim DPH reflektoval tuto realitu umožněním členským státům určit, zda budou aplikovat snížené sazby poskytované tištěným publikacím také digitálnímu obsahu nebo ne. Nedostatečná dohoda v Radě je frustrující zpětnou vazbou, která nutí EU a vnitrostátní rozhodovací orgány uplatňovat rozdílné zacházení mezi tištěným a digitálním tiskem.“

Začátkem tohoto měsíce členové Evropského parlamentu vyjádřili svou širokou podporu návrhu Evropské komise formálním přijetím nezávazné zprávy, která umožňuje snížené sazby pro digitální tisk.

„Vydavatelé tisku hrají klíčovou roli ve vzdělávání a gramotnosti,“ řekl Carlo Perrone, prezident ENPA. „Pokračováním v rozdílu mezi v sazbách DPH mezi tiskem a digitálním obsahem evropští decision makeři zvyšují administrativní obtíže, kterým čelí vydavatelé, a které omezují jejich schopnost investovat do vysoce kvalitního obsahu, který je k dispozici na všech platformách. To je zvlášť škodlivé pro mladou generaci, která sleduje zprávy stále více na digitálních platformách“.

Stávající směrnice o DPH (2006/112) umožňuje, aby snížené sazby byly aplikovány na tištěné verze časopisů a novin na úrovni EU. Pro digitální publikace platí základní sazba DPH. Protože lidé stále více konzumují obsah na mobilních a digitálních zařízeních, stávající směrnice nereflektuje skutečnost. Úsilí o modifikaci směrnice, která by umožnila členským státům vyrovnat sazby DPH pro tisk a digitál bylo poprvé iniciováno předsedou Evropské komise Jeanem Claude Junckerem v jeho řeči v roce 2015 a je od té doby podporováno EMMA i ENPA.

Bez dohody v Radě Evropy bude téma diskutováno v průběhu estonského předsednictví, které začne 1. července 2017.

 

za ENPA - European Newspaper Publishers’ Association

Sophie Scrive
Executive Director
 

za EMMA – European Magazine Media Association

Max von Abendroth
Executive Director
 

 

Kontakt: Unie vydavatelů, z. s., Na Florenci 35, 110 00 Praha 1, tel. 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz