Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | VDZ je proti adblockingu v prohlížeči Google Chrome

14. 6. 2017

VDZ je proti adblockingu v prohlížeči Google Chrome

Jak jsme informovali 5. 6. 2017, potvrdila společnost Google, že od příštího roku hodlá aplikovat ve svém prohlížeči Chrome blokování některých forem agresivní reklamy. Německá asociace vydavatelů časopisů VDZ kritizuje tento nápad na integraci adblockingu do prohlížeče a upozorňuje na to, že Google sám nesmí v rámci prohlížeče určovat standardy pro reklamu.

VDZ k tomu uvádí: K záměru Googlu integrovat do prohlížeče Chrome funkci blokování reklamy jsme kritičtí. Všichni chtějí, aby reklama byla pro uživatele příjemná a efektivní, prohlásil Stephan Scherzer, vedoucí jednatel VDZ.

Google oznámil, že od roku 2018 prohlížeč umožní zobrazení jen té reklamy, která odpovídá standardům koalice Better Ads. Do této koalice patří Googel, Facebook, AppNexus ale také sdružení BVDW nebo IAB. Chtějí poskytovat lepší online reklamu a zkoumaly proto, které formáty reklamy pro počítače a mobilní zařízení nepřijímají uživatelé rádi.

Nemají být blokovány všechny formy reklamy, ale jen takové, které uživatelé považují za zatěžující. Za tokové považují stresující reklamy, které například nutí k desetivteřinovému čekání před tím, než člověk může zhlédnout obsah stránky.

Google dosahuje s prohlížečem Chrome podíl 60 % na trhu. Na mobilním trhu je to u systému Android 88 procent, což má vliv na budoucnost reklamy. Koalice Better Ads.

 

zdroj:  WAN-IFRA Executive News Service