Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropa omezí cílenou internetovou reklamu

14. 6. 2017

Evropa omezí cílenou internetovou reklamu

Brusel hodlá posílit ochranu soukromí Evropanů na internetu. Nová pravidla omezí moderní komunikační nástroje, jako je WhatsApp, Facebook Messenger, Skype nebo Viber. A webové stránky už nebudou smět bez souhlasu sbírat informace o svých uživatelích. To vše se významně dotkne miliardového byznysu s cílenou reklamou.

Evropské nařízení označované jako ePrivacy má příští rok zabránit tomu, aby spotřebitele obtěžovala nevyžádaná elektronická komunikace. Umožní například vznik blacklistů, na něž si zájemci budou moci dát zapsat své telefonní číslo, a vyhnou se tak obtěžujícím marketingovým hovorům. Důraz klade také na to, aby každý uživatel internetu věděl, co se děje s jeho osobními údaji.

Přímo ve webových prohlížečích si lidé budou moci nastavit úroveň ochrany soukromí. To platí i pro takzvané on-line identifikátory, zejména soubory cookies, jimiž si weby značkují návštěvníky a ukládají do nich mimo jiné historii vyhledávání. Právě tyto soubory se v posledních letech staly základním stavebním kamenem on-line reklamy a přizpůsobování obsahu webů zájmům návštěvníků. Díky nim internetové stránky třeba nyní poznají, v jakém jazyce se mají příslušnému uživateli zobrazit.

Když lidé užívání cookies zakážou, nebudou si o nich smět weby nic pamatovat. "Může to znamenat konec personalizace obsahu internetu a konec cílené internetové reklamy," upozorňuje Libor Manda, manažer pro kontakt se státní správou společnosti Seznam.cz. Stránky Seznamu by tak vypadaly pro všechny návštěvníky stejně. Například i lidem, které zajímá seriózní zpravodajství, by se na nich mohlo nově zobrazovat více bulváru, který je atraktivní pro většinu společnosti. Služby jako G-mail už nebudou smět mířit reklamu na základě obsahu, ledaže by k tomu získaly výslovný souhlas uživatelů.

Zdroj: Hospodářské noviny

Celý článek najdete na:

http://archiv.ihned.cz/c1-65766050