Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | „Datakracie“ – pragmatický přístup k datům

14. 6. 2017

„Datakracie“ – pragmatický přístup k datům

Žijeme v době „datakracie“, která pomáhá zefektivnit přístupy mediálních společností, ale pouze v případě, že tento „nalezený poklad“ pořádně využijí.

„A tato demokracie založená na datech je to, co posouvá mediální společnosti před jejich konkurenci,“ řekl Pablo Moreno Suárez, ředitel strategie kolumbijského El Tiempo na sekci pro malé a střední podniky na 69. světovém mediálním kongresu v Durbanu.

Suárez je zodpovědný za oblast plánování, inovace a big data společnosti. Základní myšlenou big dat, jak tvrdí organizátoři sekce, je, že vše zanechává svou digitální stopu, kterou by firmy mohly sledovat, analyzovat a využívat. Suaréz řekl, že data jsou jako Rubikova kostka, protože mají mnoho stran. Problém podle něj pramení v tom, že existuje mnoho druhů dat a společnosti jsou různorodé a efektivně nespolupracují a data by mohla být efektivně využita k zachycení a předvídání trendů.

Studium uživatelského chování

Tento postoj sdílí i Matias de la Barra ze španělské redakce Prensa Iberica, který řekl, že právě to podnítilo jeho společnost k tomu, aby si ustanovila cíl seznámit se s chováním svých uživatelů. „Sledováním uživatelských dat na všech našich hlavních stanicích a kanálech jsme schopni přizpůsobit obsah každému uživateli, což vede k odlišné zkušenosti.“

Hlavní činnosti oddělení výzkumníků s daty byly rozděleny do tří oblastí: profilování a segmentace, doporučení inovací/inzertní obsah a outsourcing firemních optimalizačních modelů.

Podle de la Barry budou v budoucnosti používány neurovědecké metody, které přestaví strukturu webových stránek a jejich obsah podle toho, zda je uživatel levák či pravák.

Využití sdílených dat

Hlavní konzultant WAN-IFRA Kalle Jungkvist, který je jedním z klíčových designerů strategie a úspěchu digitálních novin Aftonbladed uvedl, že jedním ze způsobů, jak využít sdílená data je, aby větší vydavatelé spolupracovali na zásahu cílové skupiny s těmi regionálními. „Hloubková analýza chování regionálních uživatelů s cílem maximalizace relevance a personalizace přinášející přidanou hodnotu každodenního života je to, co potřebujeme.“

Zdroj: WAIN-IFRA

https://blog.wan-ifra.org/2017/06/07/datacracy-a-pragmatic-approach-to-data