Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co se událo v evropské legislativě od 5. do 11. června 2017

13. 6. 2017

Co se událo v evropské legislativě od 5. do 11. června 2017

Jak uvádí zpravodaj EU Affairs Update vydávaný EMMA a ENPA, došlo v oblasti projednávání nových evropských legislativních norem v týdnu od 5. do 11. června 2017 k některým významným událostem.

1. Práva vydavatelů

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů schválil 8. 6. 2017 svoje vyjádření k návrhu směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu, týkající se práv vydavatelů. Výbor se vyjádřil pro podporu práv vydavatelů a respektování úpravy článku 11 tak, jak byl navržen Evropskou komisí. Odmítl naopak kompromisní návrh zpravodajky, který navrhoval vyřazení článku 11.

Rozhodnutí výboru pro vnitřní trh je jedním z nejdůležitějších v rámci projednávání návrhu směrnice v Evropském parlamentu.

Mění se také situace v klíčovém výboru pro právní záležitosti, kde dosavadní zpravodajka paní Comodini Cachia, která oznámila odchod z Evropského parlamentu, a předá proto funkci zpravodaje jinému poslanci.

2. ePrivacy

Evropský parlament zahájil projednávání návrh nařízení, který zpracovala Evropská komise. Dosud podaly svá vyjádření dva výboru. Zpravodaj výboru pro právní záležitosti, poslanec Axel Voss také navrhl stanovisko, které zčásti reflektuje připomínky evropských vydavatelských asociací. Obsahuje pozměňovací návrhy, jejichž cílem je například umožnit třetím stranám provádět měření provozu a určité zpracování dat, které je důležité pro realizaci služby (například detekce adblockingu). Na straně Rady Evropy zatím k projednávání nedošlo ani na zasedání ministrů pro telekomunikace. Některé členské země se vyjádřili pro pomalejší postup projednávání, protože v oblasti telekomunikací považují za potřebné řešit naléhavější témata.

3. DPH pro digitální publikace

Téma sazby DPH pro e-publikace bude projednáváno na zasedání ministrů financí Ecofin 16. června 2017. Návrh předsednictví EU obsahuje možnost členských států snížit sazbu DPH pro digitální publikaci na úroveň publikací tištěných, které tuto možnost v naprosté většině zemí EU užívají.

Evropský parlament 1. června 217 přijal pozitivní stanovisko k návrhu komise na úpravu daňové politiky v oblasti DPH pro digitální publikace, ale toto stanovisko je nezávazné.

Předpokládá se, že jednání o sazbách DPH pro digitální publikace budou pokračovat ve druhé polovině roku 2017 pod estonským předsednictvím, které ale zatím nebylo nejsilnějším podporovatelem nižší sazby DPH pro digitální publikace.

4. Pluralita médií

Evropské Centrum pro pluralitu médií sídlící ve Florencii vydalo výsledky výzkumu o svobodě a pluralitě médií v Evropě, který proběhl v roce 2016. Výsledky výzkumu jsou k dispozici zde. https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/media-pluralism-monitor-2016-results

zdroj: EU Affairs Update for EMMa & ENPA members