Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Poslání novináře je důležitější, než kdykoli předtím

12. 6. 2017

Poslání novináře je důležitější, než kdykoli předtím

Na konferenci World News Media v jihoafrickém Durbanu se účastnící panelu s názvem „Média: jsou zcela rozvrácená nebo selhávají“ zabývali stavem tohoto průmyslového odvětví a sdíleli své názory na téma, jak se posunout vpřed.

Protivládní nálady ve společnosti, společně s nárůstem dezinformací a poklesem důvěry v média, je to, co uvedlo tento průmysl do režimu sebezpytování.

„Musíme začít tím, že si přiznáme, že máme problém. Jsme obeznámeni s prostředím, ale potřebujeme sami hledat možnosti nápravy,“ řekla Ritu Kapur, generální ředitelka a zakladatelka indického The Quint.

Příchod internetu znamenal pro mediální průmysl postupnou ztrátu kontroly nad informacemi. Na druhé straně lidé, kteří byli dříve na těchto „gatekeeperech“ závislí se cítili být konfrontováni s obrovským množstvím názorů, ideí i pravd.

Přesun do nového mediálního ekosystému

Spotřebitelé získali moc nad informacemi, uvedl Rosental Alves, zakladatel a ředitel Knightova centra pro žurnalistiku na Texaské univerzitě. „Posunuli jsme se od massmédií k masám médií. Pro průmysl je to radikální změna,“ uvedl.

Mediální průmysl se nachází v době transformace a potřebuje přejít ze starého ekosystému, ve kterém vydavatelé určovali, která informace bude dále distribuována čtenáři, na takový, ve kterém zhodnocuje publikum a spolupracuje s ním, řekl Alves.

„Vycházíme z tradice, ve které jsme nestáli o kontakt s publikem. Fungovali jsme jako „brány“, které poskytovali cosi masám, které s drobnými výjimkami nereagovaly. Velkou výzvou pro příští léta bude budování jiného vztahu s našimi publiky,“ řekl Alves.

Mike Wilson, redaktor Dallas Morning News vypracoval šestibodový plán pro budování důvěry a angažovanosti s publikem:

  • řekněte publiku, co děláte;
  • potkávejte se s nimi;
  • svou žurnalistickou práci jasněji označte;
  • vysvětlete, kdo jste;
  • poslouchejte své čtenáře, reagujte na ně a jednejte podle toho, co jste se dozvěděli;
  • zkoumejte a vysvětlujte, co děláte.

Tento plán vyžaduje větší transparentnost žurnalistické práce, jasné označení různých typů obsahů, které produkují, od zpravodajství, po názorovou žurnalistiku a odpovědnější práci s publikem.

„Hodně jsme hovořili o obchodních modelech, to samozřejmě musí být, ale musíme vstoupit do nových oblastí, jako jsou vztahy s publikem a to, jak reprezentujeme své příběhy,“ dodal Alves.

Kapur souhlasila, že těchto šest bodů je dobrým výchozím bodem a dodala, že uživatelé The Quint se mohou prostřednictvím služby Facebook Live zúčastnit ranních porad. „Newsroom může být vysílací komorou, která nastavuje agendu, ale v okamžiku, kdy diváci napíšou, se denní plán může změnit,“ dodala.

Digitální média se mnohem více můžou publiku přiblížit, řekla. „Jako moderátorka jsem seděla v této malé věži ze slonoviny a myslela si, že jsem skutečný novinář, ale když jsem se přesunula z vysílání do on-line, zjistila jsem, že jsem nikdy nebyla tak blízko ke svému publiku,“ řekla Kapurová.

Jedno z nejlepších období, kdy být novinářem?

Budování silného vztahu se svým publikem může zvýšit důvěru – nejdůležitější měnu v mediálním průmyslu. „Jediné zpravodajské organizace, které tuto transformaci přežijí, jsou ty důvěryhodné,“ řekla Kapur.

Navzdory nedokonalosti žurnalistiky a náročným výzvám, kterým čelí, byli všichni panelisté přesvědčeni, že má toto odvětví před sebou budoucnost.

„V dnešním prostředí je naše poslání důležitější, než kdykoli před tím,“ řekl Marcelo Rech, vice prezident RBS Group a bývalý předseda World Editors Forum, a dodal, že nebude své děti od práce v médiích odrazovat.

Alves šel ještě dál a řekl: „Je to jedno z nejlepších období, kdy být novinářem. Je to výsada pro nynější generaci, aby nebyli tím, kdo končí, ale tím, kdo vytváří nový mediální ekosystém, takže jsem velmi optimistický.“

Zdroj: WAN-IFRA

https://blog.wan-ifra.org/2017/06/09/journalisms-mission-is-more-important-than-ever