Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zlaté pero svobody tisku obdržel turecký novinář Can Dündar

9. 6. 2017

Zlaté pero svobody tisku obdržel turecký novinář Can Dündar

Při zahájení 69. světového novinového kongresu 8. 6. 2017 v jihoafrickém Durbanu proběhl slavnostní ceremoniál, při němž bylo předáno prestižní ocenění určené osobám, které se zasloužily o svobodu tisku. Letošním laureátem se stal turecký novinář, bývalý šéfredaktor deníku Cumhuriyet Can Dündar. Důvodem udělení ocenění byla Dündarova vynikající práce při podpoře hodnot svobodného tisku a neohrožená pomoc tureckým kolegům, z nichž asi 150 je nyní ve vězení.

„Novináři potřebují odvahu, protože nad nimi visí mrak strachu – strach je všude a je tak mocný“, řekl Dündar ve svém vystoupení před více než 700 vydavateli, CEO a šéfredaktory z celého globálního novinového průmyslu. „přišel jsem největšího vězení novinářů na světě: v současné době je 150 mých kolegů za mřížemi v Turecku a uvěznění jednoho novináře se týká stovek dalších lidí,“ dodal.

Při příležitosti předání ceny nově zvolený prezident Světového fora šéfredaktorů WEF vyzval k urgentní akci v oblasti nastolení svobody tisku v Turecku. Upozornil, že již před loňksým pokusem o státní převrat bylo v Turecku vězněno na 30 novinářů, většinou za protistátní činy spočívající v jejich práci pro poskytování zpráv z Kurdistánu nebo turecko-syrské hranice.

Pokus o státní převrat dal prezidentu Erdoganovi a jeho podporovatelům možnost utáhnout tisku šrouby, neboť poskytl ideální příležitost uvěznit kritické oponenty. Turecká vláda agresivně využívá trestní zákoník, legislativu o trestnosti pomluvy a protiteroristické zákony k trestání kritických novinářů. Nejen, že je nyní v Turecku v současné době vězněno 150 novinářů. Také více než 2 500 novinářů bylo po pokusu o státní převrat propuštěno z práce.

„WAN-IFRA systematicky sleduje klesající trend svobody tisku v Turecku, trvající již řadu let a vydal řadu prohlášení, stanovisek rezolucí a výzev reagujících na obavy vyjadřované celosvětovou novinářskou komunitou. Jako vedoucí síla světového hnutí za svobodu slova, hlas WAN-IFRA trvale upozorňuje na útoky, věznění, zavírání titulů a nedostatek garancí pro novináře, aby mohli vykonávat svoji činnost bez vnějších zásahů. Nesmíme věc nechat být, naši turečtí kolegové potřebují podporu teď víc, než kdykoliv dřív.“ řekl prezident Světového fóra šéfredaktorů Dave Callaway.

zdroj: zpráva WAN-IFRA