Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World Press Trends 2017: Přichází éra cílení na publikum

9. 6. 2017

World Press Trends 2017: Přichází éra cílení na publikum

Výsledky ročního průzkumu WAN-IFRA popisují průmysl, který stále intenzivněji buduje věrné publikum kolem své vysoce kvalitní žurnalistiky. Přechod k příjmům založených na čtenářích je na vzestupu.

Ve své studii World Press Trends z roku 2017 odhaluje WAN-IFRA, že v roce 2016 pochází globálně 56 % z celkových příjmů novin z prodeje (tisku i digitálních přístupů). „Přechod od příjmů z reklamy k příjmům založených na čtenářích přetváří základy našeho průmyslu,“ uvedl generální ředitel společnosti WAN-IFRA Vincent Peyrègne, který představil z globální studie na 69. světovém mediálním kongresu v jihoafrickém Durbanu klíčové poznatky.

Vzhledem k tomu, že podíl příjmů založených na čtenářích neustále roste, noviny zintenzivňují své úsilí v podpoře loajality a budování komunity věrných čtenářů.

„Nacházíme se ve zlomovém okamžiku,“ řekl Vincent Peyrègne, „a svou pozornost musíme více než kdy jindy zaměřit na naše publikum a produkovat vysoce kvalitní žurnalistickou práci.“

Důvěra je nová měna

Peyrègne také zpravodajský průmysl vyzval, aby rostoucí počet průzkumů, které ukazují, že lidé po celém světě ztrácejí důvěru ve společenské instituce a mezi nimi i v média, bral vážně: „Pokles důvěry je největším rizikem, před kterým jako průmyslové odvětví stojíme a naše veškeré úsilí musí směřovat k tomu, abychom ji získali zpět.

Obchodovali jsme s pozorností, důvěra je však naší novou měnou,“ řekl Peyrègne. „Jakýkoli pokles důvěry podkopává základy našeho podnikání: věrohodnou a prvotřídní žurnalistiku.“

Záležitost důvěry má také jasné obchodní důsledky: rostoucí počet průzkumů dokazuje, že mnoho lidí, obzvláště mladých, je za on-line žurnalistiku připraveno platit, ovšem za předpokladu, že uznají publikace jako kvalitní a spolehlivý zdroj zpráv. Je již prokázáno, že naši čtenáři jsou hladoví po důvěryhodné žurnalistice a my této příležitosti musíme využít.“

Peyrègne dále zdůraznil roli dat v budování silnějších vztahů se čtenáři: „Vydavatelé využívají stále účinněji data o svých čtenářích a budují si s nimi pevnější vztahy. Strojové učení, prediktivní analytika a další metody umělé inteligence mohou být využity pro lepší pochopení čtenářských očekávání a pro konverzi čtenářů na věrné spotřebitele.“

Éra cílení na publikum

Před dvěma lety došlo k zásadnímu posunu ve zpravodajském obchodním modelu, kdy se pro vydavatele staly největším zdrojem příjmy od čtenářů. Celosvětově se tyto příjmy mezi roky 2015 a 2016 zvýšily o 2 % a mezi lety 2012–2016 dokonce o 7 %.

Celosvětové tržby z reklamy mezi tím mezi lety 2015–2016 o 7 % poklesly a v období 2012–2016 poklesly dokonce o 21 %. Přestože příjmy z reklamy na většině trhů klesají, v Asii, Africe a v Latinské Americe existují zřetelné výjimky a míra poklesu se mezi jednotlivými trhy značně liší.

Celkové tržby z prodeje digitálního obsahu vzrostly mezi lety 2015–2016 o 28 % a mezi lety 2012–2016 o 300 % a očekává se, že růst bude i nadále pokračovat.

Celkově celosvětové výnosy z novin zaznamenaly v roce 2016 2% pokles oproti předchozímu roku a za posledních pět let poklesly o 5 %.

Zdroj: WAN-IFRA.org