Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor IMCO Evropského parlamentu podpořil práva vydavatelů

8. 6. 2017

Výbor IMCO Evropského parlamentu podpořil práva vydavatelů

Výbor pro vnitřní obchod a ochranu spotřebitelů IMCO Evropského parlamentu dne 8. 6. 2017 hlasoval o návrhu evropské směrnice na ochranu autorských práv na jednotném digitálním trhu. Výbor rozhodl, že podpoří práva vydavatelů obsažená v článku 11 návrhu směrnice předloženého Evropskou komisí.

Ze strany výboru, kde reportérka poslankyně Stihlerová plamenně vystupovala za vynětí vydavatelských práv, stejně jako většina stínových zpravodajů dalších politických stran, se jedná o velmi pozitivní výsledek, zejména proto, že IMCO má velké kompetence v této věci.

Byla také přijata řada pozitivních paragrafů týkajících se tisku, které vydavatelům zaručují práva na různé formy užití jimi vytvořeného obsahu za úplatu.

V rámci paragrafu 33 změna rozšířila návrh komise o hyperlinky.

Evropské a národní vydavatelské asociace ale čeká ještě velké úsilí při prosazování optimální podoby návrhu směrnice v dalším legislativním postupu v rámci Evropského parlamentu i Rady Evropy.

Již 21. června 2017 bude o návrhu hlasovat kulturní výbor parlamentu. Vydavatelské asociace se budou i v tomto případě snažit o podporu článku 11. Ve výboru se očekává velmi těsné hlasování.

zdroj: zpráva ENPA & EMMA