Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pět současných mediálních trendů – AI, VR, Snapchat, Chrom Ad-block a předplatné

7. 6. 2017

Pět současných mediálních trendů – AI, VR, Snapchat, Chrom Ad-block a předplatné

Umělá inteligence je na vzrůstající vlně, zatímco virtuální realita je zastaralá. Společnost Google uspořádala v květnu výroční konferenci vývojářů a na festivalu PPA ve Velké Británii opět přišly do módy vydavatelské modely založené na předplatném.

1. Umělá inteligence je na vzestupu

Nástup umělé inteligence, obzvláště v oblasti domácího asistentského software pokračuje i nadále. Apple nyní údajně připravuje svůj vlastní produkt, se kterým chce na Amazon, zatímco e-obchod a cloud computing Apple sám minulý měsíc představil na Echo Schow: inteligentní reproduktor s funkcí Alexa, který má 7” dotykovou obrazovku a funkci pro videohovory.

eMarketer vydal své první prognózy trhu hlasových asistentů, přičemž zdůraznil, že tento sektor roste rychleji, než analytici v roce 2015 předvídali. Také se očekává, že bude silně růst použití hlasu. Podle poslední zprávy jsou v USA nečastější uživatelé digitálních asistentů lidé ve věku 25 – 34 let. Ti reprezentují 26,3 % uživatelů virtuálních asistentů a více než třetina (33,5 %) mileniálů plánuje využívání virtuálního asistenta v letošním roce. Jedná se o trend, u něhož víme, že je v hledáčku vydavatelů již nějakou dobu. Například společnost Hearst oznámila, že v prosinci loňského roku vybudovala „hlasový tým“, aby získala v této problematice nějaké zkušenosti.

2. Virtuální realita ztrácí pozici

Další zpráva zveřejnila méně slibný pohled na virtuální realitu (VR). Podle nedávné studie společnosti Nielsen, provedené v USA pro Business Insider, je jen velmi málo spotřebitelů přesvědčeno, že si v současnosti koupí nějakou náhlavní soupravu. Špičky trhu Gear VR a Sony PlayStation mají informace o 7 % zájemců, Google Daydream jen o 4 %.

Nízký zájem o VR je trend, o kterém se hovoří již několik měsíců. S potenciálně vysokými výrobními náklady na straně vydavatelů a stejně vysokými náklady na hardware pro spotřebitele mohou být vstupní bariéry příliš vysoké. Naopak, jak již dříve FIPP upozornila, rozšířená realita, která může fungovat jednodušeji prostřednictvím smartphonů v kapsách svých uživatelů, může vydavatelům v tento okamžik poskytnout větší příležitosti.

3. Zhoršuje se Snapchat?

Společnost Snapchat zveřejnila v květnu první čtvrtletní zprávu o svých výdělcích jako veřejně kótovaná společnost a tyto výsledky nebyly dobré. Společnost Fortune oznámila, že akcie společnosti po emisi spadly o 23 %. Akcie se od té doby sice do jisté míry vrátily na původní cenu, ale stále silnější konkurence, např. Facebook, nemůže být opomíjena.

4. Chrom Ad-blocker

FIPP nedávno hovořila se společností Adblock Plus o akvizici mikroplateb Flattr. Co je na aktuální situaci kolem blokování reklam zajímavé, že společnost Adblock Plus bude mít brzy problémy, protože se objevují zvěsti o rozšíření prohlížeče Google Chrom o blokátor inzerce. V polovině letošního května na každoroční konferenci vývojářů sice Google kolem ad-blokátorů nic neoznamoval, ale zvěsti kolují dál.

5. Základní model – předplatné

Na londýnském festivalu PPA se objevilo zajímavé téma, a to narůstající zájem o digitální předplatné. Odhad příjmů v této oblasti se za posledních 10 let výrazně proměnil. V Magazine Media Handbook z roku 2007 byl příjem z předplatného 28 % a z reklamy 72 %. Následující léta byla ve znamení velké migrace obsahu tištěných časopisů na digitální platformu, která vedla ke zlaté horečce v oblasti digitální reklamy. Ale nyní, kdy on-line ekosystém stále více ovládá Facebook a Google a systém je stále více narušován instalacemi ad-blokátorů a v době, kdy rozšiřitelnost a sdílenost na sociálních médiích nemusí nutně mediální značku přeměnit v ziskovou, se vydavatelé začínají obracet k novému řešení.

Zdroj: FIPP.com