Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zákon vytvoří zdroje pro podporu lokální žurnalistiky

6. 6. 2017

Zákon vytvoří zdroje pro podporu lokální žurnalistiky

V americkém spolkovém státu New Jersey byl předložen minulý týden zákon, který by mohl vytvořit finanční fondy pro podporu inovativní žurnalistiky a podpořit lokální žurnalismus v tomto státě. Mediální politika v USA, včetně takových aspektů, jako je zdanění prodeje tisku, patří převážně do kompetence jednotlivých států Unie.

Zákon o Veřejném informačním konsorciu podporovaný vůdkyní senátní většiny, demokratkou Lorettou Weinberg by alokoval 20 milionů dolarů získaných z výběru televizních poplatků veřejnoprávního vysílání ve státě New Jersey, které představují ročně čistých 332 milionů dolarů, do fondu podporujícího žurnalistické iniciativy a programy. Cílem je dosáhnout, aby se v následujících pěti letech každoročně rozdělilo 20 milionů dolarů.

Weinbergová k návrhu prohlásila: „Zejména v těchto nejistých časech potřebujeme a silný a svobodný tisk, který, jak víme, je nejlepší ochranou pravdy v našem státě a zemi. Tento zákon poskytne podporu žurnalistice a různým typům programů, které budou pomáhat, aby veřejnost byla informovaná.“

Zákon je podporován také v druhé komoře parlamentu státu New Jersey vůdce většiny Louisem Greenwaldem, co je také demokrat.

Ten k návrhu sdělil: „V průběhu poslední dekády jsme viděli, jak v našem státě zpravodajské organizace zavírají, což vedlo k tomu, že řada komunit zůstala bez kvalitních lokálních zpráv a zpravodajství. Newjerseyské konsorcium veřejných informací oživí naše lokální média a zvýší občanské zaujetí v našich komunitách.“

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service