Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé se zaměřují na optimalizaci vyhledávání a objevují nové SEO triky

5. 6. 2017

Vydavatelé se zaměřují na optimalizaci vyhledávání a objevují nové SEO triky

Variace na dotazy jako např. „V kolik začíná Super Bowl“ při hledání na webu začínají být passé a jejich místo zaujmou jiné taktiky. Kupříkladu „vycpávání“ titulků klíčovými slovy a vydávání starých článků za nové mohou způsobit ztrátu zájmu Googlu. To vše u vydavatelů vyvolává potřebu zjistit, co dnešní Google požaduje a podle těchto preferencí provést patřičné optimalizace, protože i oni stojí o přední postavení v žebříčku mobilního vyhledávání, nedávno představených zrychlených mobilních stránek.

Jednou z populárních taktik mezi vydavateli jsou sociální swapy. Je všeobecně známé, že Google považuje příspěvek za atraktivní a kvalitní, pokud k němu odkazují jiné stránky. Společnost Rondale, která vydává tituly o zdraví a životním stylu, jako jsou Men´s Health a Runner´s World, začala z tohoto důvodu přidávat odkazy do svých příspěvků na jiných, podobně zaměřených stránkách.

Společnost Google také vyzvala vydavatele, jako je Rondale, aby přemístili své stránky na protokol https, protože vyhledavač Google tyto weby z důvodu lepší ochrany spotřebitelů upřednostňuje. Podle provozní ředitelky Beth Buehler se tato taktika vyplatila. V období leden až duben vzrostl vyhledávací provoz na stránkách společnosti Rondale oproti předchozímu období o 32 %.

Ve spolupráci s Googlem a jejich snahou o urychlení mobilního webu, mnozí vydavatelé své stránky také upravili tak, aby byly s těmito zrychlenými mobilními stránkami v souladu.

Za touto skutečností stojí tvrdá realita, že pro vydavatele je stále těžší přesvědčit uživatele, aby se na jejich stránky vrátili. Facebook a AplleNews totiž vydavatele povzbuzují, aby publikovali své články na jejich platformách, kde se přímo konzumují a k návratu na stránky vydavatele již často nedojde.

Čas strávený na stránkách je další oblastí, které vydavatelé věnují pozornost. V minulosti mohl například z důvodu většího provozu na stránkách The New York Post svůj článek rozdělit na několik částí. To už není žádoucí. Současný postoj společnosti Google spočívá v tom, že odmění články, u kterých čtenář stráví více času. Jedná se o běžnou SEO taktiku v kategorii potravin, která má formu delších receptů.

Vydavatelé zpráv a evergreenových obsahů vidí ve vyhledávání velké příležitosti.  Algoritmus Google může být stejně záhadný jako kdykoli před tím, ale majitelé stránek se domnívají, že zde mají větší kontrolu, než například v případě Facebooku, protože mohou pozorovat, jak v reálném čase jejich strategie funguje.

Například The Guardian US získává z vyhledávání 31 % svých návštěv, což je více než dvojnásobek získaných ze sociálních sítí.  Dvoučlenný tým SEO dává do své práce všechno, „ladí“ v průměru 40 článků denně.

Zdroj:digiday.com