Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nejlepší evropské deníky byly oceněny v soutěži European Newspaper Awards

3. 6. 2017

Nejlepší evropské deníky byly oceněny v soutěži European Newspaper Awards

Dne 24. 5. 2017 byli oceněni vítězové 18. ročníku soutěže European Newspaper Awards. Soutěž proběhla v celkem 19 kategoriích. Zúčastnilo se jí 191 novin z 27 evropských zemí. Dále byla udělena zvláštní cena poroty, kterou obdržel německý deník Berliner Morgenpost za své digitální a online data žurnalistické projekty. Z českých novin byl porotou vyhodnocen deník Lidové noviny za své vydání měsíčního suplementu Esprit 1/2016.

Vyhodnocení soutěžících deníků přineslo také určité poznatky o aktuálních trendech v oblasti obsahu novin. Mezi ně patří například:

- Stále více novin používá dvoustranné infografiky, z nichž vytváří informační tabla. To umožňuje čtenářům dobře strukturovat pojednávaná témata a srozumitelně je zprostředkovat.

- Obšírné zprávy o pozadí nyní vystupují do popředí a stávají se hlavními zprávami. Deníky sázejí především na cover story. Denní téma je dnes ve velkém rozpracována na titulní stránce a také na více stránkách vnitřního obsahu. Také aktuální témata bývají redakcemi široce rozpracovávána.

- Některé noviny sázejí také na zpravodajství opírající se o sociální sítě. Prostřednictvím Facebooku a Twitteru jsou čtenáři živě informováni o výsledcích. Uživatelé získávají v pravý čas aktualizované informace. Později nacházejí čtenáři v tištěných novinách rozpracované informace o pozadí událostí.

zdroj: www.die-zeitungen.de