Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čtenáři důvěřují tištěným médiím

31. 5. 2017

Čtenáři důvěřují tištěným médiím

Informace z tištěných médií jsou přijímány za více důvěryhodné a než informace z online obsahu stejných mediálních značek. Tyto poznatky přináší meta analýza německého sdružení Haus der Pressefreiheit zaměřená na mediální chování a hodnocení německé populace.

Provedený výzkum důvěryhodnosti médií a mediálních kanálů ukazuje, že regionálním deníkům je přikládána nejvyšší důvěryhodnost. Následují je celostátní noviny a dále zpravodajské časopisy a veřejnoprávní televize.

Zajímavé výsledky ukazuje analýza v případě hodnocení důvěryhodnosti v závislosti na mediálních kanálech. V tomto případě považují čtenáři zprávu, která se objeví v tištěném médiu za více důvěryhodnou, než v případě zprávy, která se objeví v online verzi toho samého média. Subjektivní vnímání důvěryhodnosti závisí nejen na tom, kdo zprávu do oběhu vysílá, ale také na komunikačním kanálu.

To se ukazuje na hodnocení online obsahu časopisů a novin: Jen každý čtvrtý z 1458 dotazovaných považuje obsahy z online verzí časopisů a novin za důvěryhodné. Přitom čtenáři přiznali tištěným médiím stejných mediálních značek větší důvěru: 55 procent (zpravodajské časopisy), 66 procent (lokální noviny). Důvěryhodnost závisí tedy nejen na mediální značce, ale také na mediální platformě, přes niž je obsah transportován. V tomto případě čtenáři výrazně upřednostňují tištěné verze.

Více než stostránková meta analýza spolku Haus der Pressefreiheit je mimo jiné založena na datech Institutu pro demoskopii Allensbach a německém one currency výzkumu čtenosti Media-Analyse. V analýze jde o otázku, zda jsou zprávy stejného pramene považovány za rozdílně důvěryhodné, pokud jsou šířeny různými kanály. Plný text zprávy je k dispozici v němčině zde.

zdroj: www.die-zeitungen.de