Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisková reklama si razí cestu i v digitálním věku

31. 5. 2017

Tisková reklama si razí cestu i v digitálním věku

Nedávné zprávy upozorňují na problémy s kontrolou, kde se vlastně digitální reklamy zobrazují.

V této době, kdy se stále více zaměřujeme na digitální média je velmi lákavé, vidět tisk, jako slábnoucí médium. Digitální technologie se stále více považují za výchozí kanál pro komunikaci, ať už se jedná o zpravodajství, sociální kontakty nebo propagaci značek a produktů. U mnoha značek usnadňuje okamžité kliknutí na nákup, snadno měřitelné údaje o zákaznících, což dělá digitální médium prostřednictvím obsahu sociálních médií, mezi něž opatří například video, ideálním prostředkem pro růst prodeje a budování loajality ke značce.

Situace nicméně není pro mnoho výrobců B2B tak černobílá. Ačkoli digitální touchpoint, jako například webové stránky výrobce, mohou při propagaci výrobků hrát určitou roli, zakázky s vysokou hodnotou nebývají zprostředkovány kliknutím na reklamu a existují důkazy, že digitální grafické reklamy na webových stránkách hrají při rozhodnutích o koupi hlavních produktů nepříliš významnou roli. Zatímco online inzerce na cílených webových stránkách může značce přinést tzv. „top of mind“, je velmi jednoduché ji ignorovat. Podle průzkumů společnosti Lumen, pouze 9  % on-line reklam získá pozornost delší, než 1 sekundu.

Nedávný report ve zprávách také upozorňuje na problémy s řízením, kde se digitální reklama objeví – dokonce i v roce 2017 může být pro reklamní servery obtížné předvídat nebo sledovat, kde se budou on-line reklamy zobrazovat. Nedávno také několik významných společností stáhlo své reklamy z kanálu YouTube, a to z důvodu extrémistických a propagandistických videozáznamů.  Oba případy poukazují na to, že digitální inzerce nemusí mít nutně dopad nebo důvěryhodnost, kterou by značky se svými potenciálními klienty chtěly budovat.

Ukazuje se, že tisková reklama má pro mnoho firem v marketingovém mixu stále svou roli, obzvláště pro menší podniky. Moderní tiskové technologie stojí za skutečností, že se v posledních několika letech náklady na tisk letáků podstatně snížily a pro lokální podniky to může být velmi efektivní způsob, jak s nízkými náklady oslovit své zákazníky, kteří využívají jejich služby. Marketéři si uvědomují, že kontext a relevantnost jsou v okamžik, kdy jsou spotřebitelé neustále rozptylováni mnoha podněty, klíčové.

Forbes ve svém nedávném článku požádal několik marketingových odborníků o jejich předpovědi pro budoucnost tisku versus digitální reklamy. Většina se shodla na tom, že ačkoli prudký pokles prodeje novin a časopisů ovlivnil dosah tisku, stále nabízí značnou hodnotu značkám, které se chtějí zavázat se svými zákazníky na hlubší a přímé úrovni. Jak uvedl jeden z komentátorů: „Tisk přináší méně hlučné prostředí, které v on-line nelze plně duplikovat.“

Tuto skutečnost také potvrzuje týdeník Marketing Week, který již vloni v létě předpovídal, že novinové publikum se vrací k tisku, aby „uniklo nekonečnému šílenství digitálu“, a že autentičnost tištěného obsahu velmi ocení. Vedoucí médií ve společnosti Lidl, Sam Gaunt uvádí, že: „Lidé mohou strávit spoustu času s mnoha druhy médií, ale čas strávený s tiskem je kvalitní čas, kdy je méně pravděpodobné, že budou rozptýleni, a to nabízí velké komunikační příležitosti.“

Zatímco digitální inzerce může být prostředkem k oslovení zákazníků, kteří jsou on-line, trvalou sílu tisku nelze popřít. Nové technologie tisku snižují menším firmám náklady, aby mohly kvality tiskových reklam lépe využít a získat své značce větší dopad, který jednoduše nemůže být přebit bannerovou reklamou.

Zdroj: sprinter.com