Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přístup rady Evropy k návrhu novely směrnice o audiovizuálních mediálních službách vyvolává obavy o pluralitu médií

25. 5. 2017

Přístup rady Evropy k návrhu novely směrnice o audiovizuálních mediálních službách vyvolává obavy o pluralitu médií

Dnešního dne vydaly evropské vydavatelské asociace novin a časopisů ENPA a EMMA tiskovou zprávu, ve které reagují na včerejší akceptování návrhu novely podle úpravy zpracované 16. května 2017 Výborem stálých zastoupení COREPER. Asociace hluboce litují, že se členské země vzdaly existujícího principu limitování reklamního času v televizi na hodinové bázi.

Ve zprávě se uvádí, že vydavatelé novin a časopisů v Evropě pociťují obavy z všeobecného přístupu Rady k návrhu na novelizaci směrnice o audiovizuálních mediálních službách, která může vážně ohrozit pluralitu médií a svobodu tisku v Evropě.

Text především podporuje bezprecedentní deregulaci audiovizuálního reklamního trhu, která pravděpodobně neodpovídá tomu, co chtějí spotřebitelé, ani tomu cílům zachování dynamického a pluralistického mediálního prostředí.

Bez ohledu na opakovaná upozornění, aby nedocházelo k znovuotevření stávajících hodinově založených časových restrikcí pro televizní audiovizuální komunikaci (článek 23 směrnice), členské státy dospěly k výraznému kroku od těchto pravidel a v důsledku toho se vytváří vysoce nejistá situace pro vydavatelský sektor na reklamním trhu. V tomto kontextu ENPA a EMMA vyzývají členské země, aby nešly cestou deregulace a oponovaly návrhu Evropského parlamentu přeměnit izolované reklamní spoty stejně přípustné, jako každou jinou reklamu.

Vyjadřují také obavy v případě dosahu směrnice a upozorňují na navržený paragraf 3c zavádějící koncept „oddělitelných sekcí“ (v rámci článku 1), který je velmi problematický a zvláště vyvolávající obavy z hlediska svobody tisku. Přináší nebezpečí systematického a širokého zahrnutí digitálního tisku do dosahu platnosti směrnice. Zachování současného přístupu založeného na „základním určení“ je přitom nejlepším řešením.

 

zdroj: tisková zpráva EMMA & ENPA