Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Směrnice o e-privacy je útokem na svobodnou žurnalistiku na síti

23. 5. 2017

Směrnice o e-privacy je útokem na svobodnou žurnalistiku na síti

Německé vydavatelské asociace vydavatelů novin a časopisů BDZV a VDZ vydaly 22. 5. 2017 společné prohlášení k návrhu evropské směrnice o soukromí v digitálním prostředí (e-privacy), v němž požadují od spolkové vlády, aby prosazovala v rámci Rady Evropy jasný postoj. BDZV a VDZ apelují na spolkovou vládu, aby se vypořádala v Bruselu s masivními snahami o omezení možností financování digitálního tiskového obsahu. V současné době je předložen Evropskou komisí návrh takzvané směrnice o e-privacy, kterou bude diskutovat Evropský parlament a Rada Evropy. Návrh směrnice směřuje, jak uvádí vydavatelské asociace, v mnoha směrech k zostření platného práva, což se dotkne obzvláště otevřených žurnalistických obsahů tisku a podlomí to možnost jejich financování.

Návrh ohrožuje obchodní modely a bohužel také existenci bezplatného evropského internetového obsahu, závislého na zpracování dat třetími stranami (Third-Party-Cookies), vysvětlila mluvčí BDZV a VDZ 22. května v Berlíně. „Zejména nákladově náročné žurnalistické obsahy na bezplatném internetu spadají do této kategorie“. Jedině giganti internetových platforem se svými mnohamilionovými přímými vztahy k uživatelům mohou potom nabídnout řetězec vytváření digitálních dat ve vlastní režii. „Google, Facebook a další s napětím sledují, jak Evropa mrzačí své vlastní internetové podnikání a jim nadmíru rostoucím gigantům poskytuje ještě větší podíl na trhu.“ zakončila mluvčí.

BDZV a VDZ uvádí: Tento další regulační zásah zatěžující digitální nabídku obsahu ve prospěch na obsah platforem ohrožuje publicistickou rozmanitost. Je v rozporu s tím, co je uvedeno v koaliční smlouvě mezi CDU, CSU a SPD z 16. prosince 2013, v níž koaliční strany ujednaly, že při vytváření evropského práva na ochranu osobních dat budou věnovat pozornost tomu, aby stávající modely financování žurnalisticko-redakčních médií zůstaly zachovány. Teď je důležité, aby podle toho také spolková vláda jednala v Bruselu.

zdroj: www.bdzv.de