Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | DPH pro digitální publikace – text Rady Evropy bude předložen k přijetí v polovině června

23. 5. 2017

DPH pro digitální publikace – text Rady Evropy bude předložen k přijetí v polovině června

Záležitost snížených sazeb pro digitální publikace bude předložena k přijetí na Výboru ministrů financí EU (Ecofin) 16. června 2017 namísto původně předpokládaného termínu 23. května 2017.

Důvodem, proč rozhodnutí ministrů o tomto materiálu bylo přeloženo na červen může být, že jiný materiál (například o mechanismu reverzních plateb) bude také diskutován a očekává se, že Česká republika by mohla blokovat diskusi o DPH do té doby. To by mohlo vysvětlovat, proč předsednictví nepředstavilo výboru Ecofin návrh týkající se sazeb DPH dříve, ačkoliv se předpokládá, že „jde jen o technickou záležitost“.

Materiál bude dále diskutován v rámci Výboru stálých zastoupení COREPER na zasedání, které proběhne 14. června 2017.

Poslední verze maltského kompromisního textu, která nyní umožňuje členským zemím srovnat sazby pro tisk v papírové i digitální formě, bude diskutována na setkání Ecofinu 16. června 2017. Pode získaných informací navazující estonské předsednictví bude pokračovat v úsilí dosáhnout dohody v případě tohoto materiálu, pokud nedojde k politickému konsensu do konce června.

Evropské vydavatelské asociace vyzývají národní asociace k tomu, aby působily na národní úrovni na podporu návrhu a mohl tak projít dřív, než bude zahájena velká reforma celého evropského systému DPH na podzim tohoto roku.

zdroj: EMMA & ENPA EU Affairs Update