Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Norští vydavatelé společně vyhlásili válku „fake News“

22. 5. 2017

Norští vydavatelé společně vyhlásili válku „fake News“

Tuto zemi čekají 11. září parlamentní volby a norská média zdokonalují své nástroje pro kontrolu faktů. Čtyři největší mediální organizace v zemi vytvořily to, čemu říkají „prvotřídní spolupráce pro kontrolu pravdy“.

Nezisková organizace pro zjišťování faktů Faktisk, jejíž činnost bude zahájena 4. července, byla založena norskými tiskovými vydavateli Verdens Gang a Dagbladed, veřejnoprávní vysílací společností NRK a komerční televizí TV 2. Její financování pochází od majitelů čtyř vydavatelů, většinového vlastníka společnosti VG, společnosti Titus Trust a organizaci svobodného projevu Fritt Ord. Tým Faktis složený ze šesti pracovníků doufá, že již při startu bude kontrolováno na 50 různých faktů.

„Jedná se o první spolupráci tohoto druhu v Norsku,“ řekla předsedkyně společnosti Faktisk, Helje Solberg. „Zdůrazňujeme, že pravda je zásadní výzvou a my musíme spolupracovat.“

Tony Haugan, poradce Norského úřadu pro informace o médiích řekl, že v lednu a v únoru došlo v norských médiích k nárůstu falešných zpráv, zejména v oblasti mezinárodního zpravodajství. Fake news v Norsku pocházejí především z on-line stránek, které nemají vlastní redakci a pak „jsou ohřívány“ na sociálních sítích.

„Byli jsme velmi překvapení tím, že skupiny mladších dospělých (mezi 18 – 35 lety) sdílejí i zprávy, u kterých vědí, že jsou falešné,“ řekl Haugan-Hepsø. A nyní se ptáme „Proč?!“

Podle průzkumu norského úřadu pro média, který v dubnu tohoto roku provedl měření, cca 15 % z 1000 respondentů sdílelo zprávy, o kterých věděli nebo se alespoň domnívali, že jsou falešné a 55 % respondentů čte alespoň jednou týdně zprávy, které považují minimálně za nepřesné. Pouze 26 % respondentů mělo pocit, že identifikace falešných zpráv je jejich vlastní odpovědností. „To je strašné,“ řekl Haugan-Hepsø. „Lidé necítí zodpovědnost.“ Norský mediální úřad plánuje v polovině srpna vydat na sociální média kvíz, který má testovat, jak jsou lidé schopní falešné zprávy identifikovat.

Faktisk norská média, sociální sítě, veřejné diskuze i komentáře politiků prověří manuálně. Bude také sledovat prohlášení označené veřejností. Očekává se, že tematické zaměření se bude týkat otázek klimatu, norských voleb a mezinárodních záležitostí.

Společnost Faktisk uvedla, že každému prohlášení bude na stupnici pravdivosti udílet od 1 do 5 bodů, což bude sdílet v textovém článku nebo v krátkém videu na svých stránkách, prostřednictvím sociálních sítí jako například Facebook nebo Snapchat nebo v televizi. Tento software má otevřený zdrojový kód, takže i další mediální společnosti ho mohou vkládat a publikovat na svých vlastních kanálech. Faktisk doufá, že časem bude kontrola faktů více automatizovaná.

I další vydavatelé vyvíjejí pro své čtenáře nástroje pro kontrolu faktů. Lini v květnu Dagbladet představil nástroj „Čtenářský kritik“ (Reader Critic – Leserkritikk), který umožňuje čtenářům hlásit nepřesnosti v článcích Dagbladetu a automaticky je oznamuje danému reportérovi. Šéfredaktor digitálního oddělení v mateřské společnosti Aller Media Jan Thoresen oznámil, že za prvních 9 měsíců fungování Leserkritikk společnost Dagbladet získala více než 20 000 zpětných vazeb z více než 10 000 článků od 5 000 uživatelů. Zpětná vazba většinou obsahovala upozornění na gramatické chyby, ale našly se i závažnější pochybení.

„Čtenáři jsou v početní převaze“, řekl Thoresen. „Denně publikujeme 160 článků a ne všechny chyby jsou objeveny in-house. (Naši) novináři nyní dělají méně chyb a my proto vydáváme lepší noviny.“

„Poté, co jsme v únoru obdrželi grant od společnosti Google, bude v létě vydána vícejazyčná verze programu Reader Critic, takže budou moct připojit tento nástroj na své stránky i ostatní vydavatelé. Povědomí o problému fake news je nyní vyšší,“ řekl Thoresen. „Chceme udělat společný projekt,“ dodal na závěr.

Zdroj: Digiday.com