Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny musí dát inzerentům to, co chtějí

18. 5. 2017

Noviny musí dát inzerentům to, co chtějí

Fňukalové nevyhrávají, říká Robert Thompson, generální ředitel The News Corp. A britský novinový průmysl vypadá jako ufňukánek na trhu, který za poslední rok nevykázal žádné zlepšení. Výnosy z tiskových reklam stále klesají, a to dvouciferným tempem a digitální růst se zpomalil, jelikož se peníze více a více přesouvají ve prospěch Facebooku a Googlu.

A časy musí být mimořádně těžké, protože Daily Mail si v příštích měsících Cannes Lions nebude moct pronajmout největší jachtu, jako v posledních letech. To je jistě frustrující, ale ještě šílenější je, že tento průmysl spadl tak hluboko, že nedokáže spolupracovat.

Je to 12 měsíců co Campaign odhalily, že britské celostátní noviny hovořily o založení společného oddělení pro prodej reklamy, aby rozšířili škálu možností a zjednodušili mediálním agenturám nabídku.

Jednání ale bohužel nikam nevedla. DMGT a Trinity Mirror z projektu známého nejdříve pod názvem Juno a pak Rio odešli již na začátku tohoto roku. Nicméně tři zbývající hráči – News UK, Telegraph Media Group a Guardian Media Group – se nevzdali a této iniciativě se snaží vdechnout nový život.

Spojení prodeje reklamy, dat o publiku a dokonce i produkce značkového obsahu by bylo logické. Philippa Brown, výkonná ředitelka společnosti Omnicom Media Group a předsedkyně Media360 k tématu řekla: „Staňte se důležitými, ujistěte se, že svým zákazníkům nabízíte to, co chtějí.“

Jsou ale i dobré zprávy. Někteří obchodní ředitelé tvrdí, že došlo k nárůstu agentur, které nakupují digitální média přímo od vydavatelů, a nikoli prostřednictvím otevřených výměn. Společnost Tesco trochu navýšila své investice do printu – což je taková tichá známka toho, že loňské snížení rozpočtu prakticky na nulu bylo poněkud příliš drastické.

Ale většina příčin optimismu má s reklamou minimum společného. Zdá se, že předplatitelská základna Guardian se stává tažnou silou. Říká se, že příchod TMG do elektronického obchodování – prodejní akce, finanční služby a cestování pro čtenáře – přináší významné příjmy. Na druhé straně se v USA The New York Times a The Wall Street Journal těšily nadprůměrnému počtu předplatitelů díky Donaldu Trumpovi.

Toto vše nabízí naději, že noviny se mohou stát chytřejšími, datově řízenými podniky, které lépe znají své čtenáře. Ale pokud jde o vítězství v reklamě, nemůže nahradit širokou nabídku a jednoduchost. Vydavatelé se musí ve vzájemné spolupráci více snažit.

Gideon Spanier, vedoucí médií Campaign

Zdroj: www.campaignlive.co.uk