Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Australské noviny zaměřené na děti – Crinkling News je chtějí učit mediální gramotnosti

17. 5. 2017

Australské noviny zaměřené na děti – Crinkling News je chtějí učit mediální gramotnosti

Tvorba novin pro děti znamená především utišení jejich obav spojenou s vysvětlováním základních pojmů u všeho, co se ve světě děje.

To, že je se svými novinami zaměřenými na dětského čtenáře na správné cestě si Saffon Howden uvědomila při příležitosti zvolení Donalda Trumpa do čela Bílého domu. Mezi australskými žáky panovala úzkost z důsledků jeho zvolení a jedna ze škol dokonce provozovala art terapie, aby dětem pomohla zvládat jejich emoce.

Právě tyto pocity nejistoty stojí za motivací Saffon Howden vytvořit noviny psané pro mladé čtenáře ve věku 7 – 15 let, které jim svět nepředstavují jako děsivé místo a vysvětlují věci tak, aby je mohli mladí čtenáři lépe pochopit.

„Slyšela jsem mnoho historek na téma, jak děti měly zájem si přečíst noviny, ale rodiče jim nejdříve museli vystřihnout některé články, aby je zbytečně nevyděsily. Mnoho rodičů také vypínají zpravodajství v televizi, pokud jsou tam reportáže, které jsou prezentovány takovým způsobem, na který děti ještě nejsou připravené“, řekla Howden.

Saffon Howden, dlouholetá novinářka, která pracovala pro The Sunday Morning Herald a Daily Telegraph řekla, že viděla velkou mezeru na mediálním trhu, aby rodiče, které vidí své děti číst noviny, nemuseli být zděšeni jejich reakcí na světové události, kterým ještě nemohou plně rozumět. Hlavním cílem je utišit dětské obavy a vysvětlit základní pojmy o světovém dění. Například po již zmíněných amerických volbách  Crinkling News vydaly speciál, ve kterém do detailu vysvětlily spletité detaily vládního systému USA, aby děti ujistily, že kontrola rovnováhy celého systému by Trumpovi zabránila použití jeho diskutabilní síly. Tento přístup noviny uplatňují také ve svých domácích otázkách, jako jsou například probíhající debaty o imigraci a občanství.

Špatnou zprávou ale je, že ačkoli růst počtu čtenářů stále pokračuje, noviny se ocitly ve finančních problémech. Začátkem tohoto měsíce tedy v novinách zahájily IndieGoGo kampaň, která jim, jak doufají, přinese 200 tis. australských dolarů, aby se mohly na trhu udržet.

Crinkling News jsou určeny převážně dětským čtenářům, ale tak si noviny našly poměrně velkou čtenářskou základnu mezi jejich rodiči, kterým jejich přístup ke zpravodajství více vyhovuje. Ukázalo se, že psaní pro děti může efektivně sloužit i dospělé populaci, která si chce osvěžit své znalosti základních témat.

Zdroj: www.niemanlab.org