Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | VDZ: vydavatelé považují „zákon o Facebooku“ za „katastrofu“ a tisk za „silné ukotvení odvětví“

27. 4. 2017

VDZ: vydavatelé považují „zákon o Facebooku“ za „katastrofu“ a tisk za „silné ukotvení odvětví“

Den poté, co IVW oznámila dalekosáhlý vývoj nákladů v červených číslech pro mnoho časopisů, představil Svaz německých vydavatelů časopisů VDZ na své výroční tiskové konferenci velmi pozitivní obraz odvětví. Jeho obrat se mírně zvýšil na 14,8 miliardy eur a vydavatelé začali s pilností vydávat nové tituly. Vydavatelé ale nemluvili dobře o politice. Pro VDZ je návrh takzvaného „Facebookového zákona“ katastrofou.

Zvlášť hodně radosti způsobil VDZ segment odborného tisku. Od hlubokého propadu po úpadku Lehman Brothers v roce 2009 se zvýšily příjmy vydavatelů specializovaných na odborné tituly. Celkově nahospodařil odborný tisk přibližně čtyři miliardy euro. Celkový obrat odvětví dosáhl v roce 2016 hodnoty 14,8 miliardy euro. V předcházejícím roce to bylo 14,7 miliardy. Celkově mediální domy zaměstnávají 60 000 pracovníků. Nejvíce se vyvíjí digitální podnikání a ještě silněji mobilní odvětví. Proto 74 procent vydavatelských manažerů počítá s rostoucími online obraty následovanými 52 procenty v mobilním sektoru a dále pak 50 procenty v případě placeného obsahu.

I když jen 21 procent všech vydavatelů počítá s nárůstem obratu u tištěných periodik v tomto roce, řekl jednatel VDZ Stephan Scherzer, že tisk „je stále silným ukotvením odvětví“. Se zastavením poklesu nákladů ale vydavatelé nepočítají. Ty budou ve stejném rozsahu pokračovat dál. Přesto očekávají vydavatelé časopisů v roce 2017 stabilitu celkového obratu. Vychází přitom převážně z nárůstu podnikání v online prostředí.

Počet odborných titulů vzrostl podle údajů VDZ na 4 000.

V současné době vznikají i nové tituly, ale celkový boom v této oblasti ve srovnání s minulými léty klesá. Podle vyjádření Scherzera se mnohé novinky orientují a špičkové cílové skupiny a mají tomu odpovídající náklady, vysokou kvalitu a tomu odpovídající cenu. Celkově se počet odborných titulů zvýšil na téměř 4 000. Aktuální výzkum také potvrzuje, že top manažeři používají odborná média pro své rozhodování. 81 procent nalezlo v předchozích 12 měsících nějaký investiční impuls v odborných médiích.

Podle názoru vydavatelů zadavatelé inzerce neostatečně oceňují přednosti časopisů. Souvisí to například s tím, že tištěné časopisy nepřipouští žádný second screen. Placený obsah a soustředěná pozornost jsou tím, co činí z časopisů pevnou měnu.

Silný a jasná názor má VDZ, pokud jde o zákon o prosazování práva v sítích. Návrh ministra spravedlnosti Heiko Maase považuje Scherzer za katastrofu. Tímto zákonem je nucena soukromá internetová společnost, aby s ohledem na trestní právo překračovala hranice svobody názoru. Pokud se bude muset Facebook rozhodovat pod tíhou nebezpečí velkých pokut, zda odstraní obsah, který by mohl být v rozporu právem, rozhodne se společnost pro jeho smazání. Zde platí nebezpečí, že se jedná jen o začátek. Mohlo by se stát, že se podobný přístup rozšíří i do oblasti tiskového obsahu

Zákon o prosazování práva v sítích: pětibodový plán pro řešení Facebooku

Jednoduše řekl jednatel VDZ, že není možné, aby stát připustil, že Jeho veličenstvo Facebook jako největší prostor pro poskytování obsahu na světě byl také největším cenzorem. K tomu Scherzer doplnil, že namísto snahy upéci v Bundestagu ještě do voleb špatný zákon, by se všechny síly měly soustředit na důsledné prosazování již existujících zákonů.

Proto sdružení představilo pětibodový plán:

1. Platné právo musí být prosazováno, takže nový zákon není potřebný

2. Stát a spolkové země musí prosazovat právo a vymáhat jeho dodržování tak, aby se prosadilo i na sociálních sítích.

3. Facebook musí vybudovat vlastní zdroje a být přístupný 24/7 zajisti dodržování zákonů

4. Občané musí být informováni a povzbuzováni, aby se obrátili na orgány činné v trestním řízení.

5. Není to jen o boj s nelegálním publikováním. Naopak, je třeba zabránit tomu, aby kvazi-monopoly, jako jsou Facebook nezveřejňovaly určitý legitimní obsah podle toho, jak uznají za vhodné. Proto takové dominantní platformy musí zajistit nediskriminační přístup všem zákonným obsahům.

Průzkum mezi členy VDZ zjistil, že 82 procent mediálních manažerů říká: „Proti  poklesu důvěry v média a Fake News nepomůže žádné regulační opatření“.

Navíc se zdá, že jsou vydavatelé v konfliktu také s provozovateli veřejnoprávního vysílání. To znamená, že VDZ je přesvědčen o tom, že bezplatný obsah podobný tisku poskytovaný ARD a ZDF ztěžuje poskytování placeného obsahu ze strany soukromého sektoru.

Sdružení očekává, že v nadcházejících měsících se objem digitálního podnikání zvýší o 11,2 % a další formy podnikání o 7,2 procenta. V případě tisku ale dojde k mírnému poklesu. Svaz počítá s poklesem odbytu o 1,6 procenta a u inzerce o 1,9 procenta.

 

zdroj: www.vdz.de