Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hlasování Evropského parlamentu o zprávě ke směrnici o AVMS vyvolává obavy

26. 4. 2017

Hlasování Evropského parlamentu o zprávě ke směrnici o AVMS vyvolává obavy

Hlasování kulturního výboru Evropského parlamentu (CULT) dne 25. dubna 2017 o novele směrnice o audiovizuálních mediálních službách nenaplnilo očekávání evropského vydavatelského sektoru, a proto vyvolává obavy o pluralitu médií a svobodu tisku.

Vydavatelé novin a časopisů v Evropě mají obavy, že hlasování Evropského parlamentu z 25. 4. 2017 o návrhu novely směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMS) může vážně podlomit pluralitu médií a svobodu tisku v Evropě.

Kompromisní návrh Evropského parlamentu především podporuje rozsáhlou deregulaci audiovizuálního trhu, což pravděpodobně není to, co chtějí spotřebitelé nebo co by sloužilo zachování dynamického a pluralitního mediálního prostředí.

Mimo další věci Kulturní výbor hlasoval pro návrh udělat izolované reklamní spoty stejně přípustné, jako veškerou ostatní reklamu i v rámci televizního prime timu, přestože toto opatření nebylo částí výchozího návrhu Evropské komise. Nyní taková změna může vytvořit bezprecedentní situaci na reklamním trhu silně omezující tiskový sektor.

Proto ENPA a EMMA litují, že kulturní výbor nehlasoval pro zachování hodinového limitu televizní reklamy. Opuštění tohoto pravidla zbaví tisk odpovídajících podmínek proto, aby si zachoval možnost investovat do žurnalistického obsahu v dlouhodobé perspektivě.

Nakonec EMMA a ENPA litují, že obavy vyjádřené ve vztahu k definování a z něj plynoucí možnosti širšího zahrnutí tiskových webů do dosahu směrnice nenašly odpovídající odezvu v přijaté kompromisní novele.

 

zdroj: tisková zpráva ENPA a EMMA