Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku v Evropě vítají podporu novinářů pro vydavatelská práva na úrovní EU

19. 4. 2017

Vydavatelé tisku v Evropě vítají podporu novinářů pro vydavatelská práva na úrovní EU

Dne 18. dubna 2017 vydala Evropská asociace vydavatelů novin ENPA stanovisko, v němž ústy svého prezidenta Carla Perroneho vítá prohlášení Evropské federace novinářů (EFJ) o autorském právu, zejména o o odvozeném právu vydavatelů tisku v rámci evropské legislativy.

Carlo Perrone uvedl: „Nedávné veřejné stanovisko EFJ je důležitým krokem ukazujícím, že Evropská federace novinářů uznává potřebu práv vydavatelů na úrovni EU, které přispěje k udržitelnosti tisku a zaměstnanosti v oboru z dlouhodobého hlediska. Jedná se o společný cíl, který chceme dosáhnout s cílem zajistit svobodu tisku a žurnalistiky.“

V současné době jsou diskutovány různé aspekty práv vydavatelů tisku v Evropském parlamentu a Radě Evropy. Prohlášení EFJ nárokující právo na odměnu pro novináře a navrhující mechanismus kolektivní správy by měl být diskutován ve více detailech. Tyto nápady potřebují být jednotlivě porovnány s převažujícím stavem a možnostmi na každé národní úrovni.

Avšak, tyto podmínky silně závisí na klíčové existenci odvozených práv pro tisk v článku 11, která nemohou být vypuštěn. Je proto urgentním požadavkem, aby Evropský parlament a Rada vyjádřili širokou podporu tomuto článku.

V září 2016 Evropská komise navrhla právo pro vydavatele tisku (článek 11) jako součást svého návrhu směrnice o autorském právu na digitálním jednotném trhu. Toto právo bylo silně podpořeno všemi vydavateli v celé Evropské unii.

zdroj: prohlášení ENPA