Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Milleniáni mají jiný rytmus

12. 4. 2017

Milleniáni mají jiný rytmus

Německá novinová asociace BDZV představila studii mediálního chování mládeže a mladých dospělých, která ukazuje vysoký potenciál pro vydavatele novin.

Pohled na mediální chování takzvaných milleniánů, jak se jmenuje generace 15 až 35 letých, která ve velké míře vyrostla s internetem, staví vydavatele novin před velkou výzvu. Mládež a mladí dospělí jsou dostižitelní především přes sociální média, jako je WhatsApp, Facebook, Snapchat a Instagram, a přejí si od redakcí dostávat méně negativních a na krize zaměřených zpráv. Namísto toho chtějí žurnalistiku, která nabízí perspektivy a řešení.  To jsou hlavní výsledky studie představené v Berlíně 12. dubna 2017 pod názvem Mediální chování a možnosti pro vydavatele komunikačními odborníky Leifem Krampem a Stephanem Weichertem. Z pověření BDZV vědci sledovali mediální chování milleniánů. Mimo samotnou cílovou skupinu provedli také mnohé rozhovory s šéfredaktory, kteří odpovídají za specifický zpravodajský obsah určený mladým cílovým skupinám. Dalšími důležitými poznatky studie jsou:

- Mladí lidé touží po pravidelné a koncentrované dávce vysoce kvalitního mediálního obsahu na smartphonech, které – jak říkají odborníci – používají jako „dálkové ovládání“ života.  Milleniáni jsou silně zaujati společenskými tématy a politikou a proto zaujímají k žurnalistickým zpravodajskýmzdrojům  kritický postoj. Namísto útočných, podbízivých a dotěrných informačních obsahů  na síti si přejí serioznější informace a spolehlivé zprávy. To platí také o zpravodajství z lokálního prostředí.

„ Obsah novin je pro mladé lidi důležitý, zejména pokud se týká důvěryhodnosti a hodnoty zpráv,“ vysvětluje komunikační odborník Stephan Weichert. Avšak mladí lidé získávají tyto informace téměř zcela v digitální formě. Sociální média jako distribuční kanál hrají stále důležitější roli. Sociální média hrají stále důležitější roli jako distribuční kanál. V souladu s tím musí vydavatelé využívat sociální média ještě silněji pro svůj obsah a ve svých redakcích vyvíjet stále větší tlak na technologické inovace. „Inovativní formy digitálního podávání zpráv jsou milleniány ceněny“, potvrzuje autor studie Leif Kramp. Dotazovaní byli jednotní v tom, že zprávy by měly být zejména seriozní, věcně a vyvážené.

Podle BDZV studie ukazuje, že vydavatelé jsou ve vycházení s mladšími cílovými skupinami na správní cestě. „Mnoho vydavatelů rozšířilo své distribuční kanály a šlo do míst, kde mladí čtenáři konzumuji a sdílejí zprávy“, říká Hans Joachim Fuhrmann, člen vedení BDZV. Nyní je více než 200 německých novinových titulů aktivních v sociálních médiích. Používají Facebook jako platformu, nabízí obsah přes WhatsApp Newsletter a pracují se Snapchatem a Instagramem. Studie vydavatele povzbuzuje k tomu, aby i nadále šli po této cestě a zkoušeli nové věci. Zejména v pohledu na cílovou skupinu milleniánů jsou trvalé změny normou.

Prezentace je dostupná zde

Celou prezentaci lze objednat na webové adrese v ceně 98 euro.

zdroj: www.bdzv.de