Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Deset klíčových bodů z DIS 2017

29. 3. 2017

Deset klíčových bodů z DIS 2017

1. Žurnalistika je zpět

Jedním z hlavních signálů, o kterém hovořilo mnoho řečníků, byl, že skutečná žurnalistika se vrací. Touhu po ní vyvolala především rychle se měnící politická situace v USA i v Evropě, a také nárůst tzv. „fake news“. Zdá se, že inzerenti jsou ochotni investovat a být spojováni s prémiovými vydavateli a spotřebitelé jsou zase nakloněni platit za vysoce kvalitní žurnalistiku. Vydavatelé zaznamenali významný nárůst předplatných a členství u tradičních poskytovatelů kvalitního zpravodajství od The New York Times až po The Guardian, ale i u nedávno založených, jako například Quartz.

2. Chatbooty se chystají změnit mediální prostředí

Chatbooty jsou budoucími interakcemi mezi spotřebiteli a značkami, řekla na DIS 2017 Laurie Benson, generální ředitelka Upnext. Ve své prezentaci vysvětlila, že: „Jak se booty postupně vyvíjejí, nyní dělají vše od distribuce médií po poskytování služeb. Booty změní způsob, jak budou klienti se svými spotřebiteli komunikovat. Už nebudete muset hledat. Stačí se zeptat.“ To okomentoval Geoff Ramsay z e Marketeru, který řekl, že umělá inteligence bude mít v oblasti médií větší vliv než na internetu.

3. Hlas, jako další velký narušitel ve vydavatelském průmyslu

„Hlas je všude. To vám může dát bezprostřednost, když vám ruce vypovědí službu.“ Asi není příliš překvapivé slyšet tato slova od Maxe Amordelusa, ředitele Alexa Skills Kit (ASK). Nicméně i spousta dalších řečníků na DIS 2017 referovala o hlasu, a zejména o jeho dopadu na SEO průmysl.

4. Objevují se monetizační strategie

Na DIS 2017 nabídla spousta vydavatelů i mediálních společností řadu inovativních monetizačních strategií, aby se u nich ostatní mohli inspirovat a případně je aplikovat ve svých vlastních organizacích. Vydavatelé mohou využít prostřednictvím sociálních přístupů svá unikátní prodejní místa, investovat do studií značkového obsahu nebo využívat live video. Případně mohou investovat do některého z dalších 14 zdrojů příjmů, které nastínil inovační poradce John Wilpers.

5. Konzumenti trpí únavou z aplikací

Spotřebitelé jsou unavení ze stahování aplikací.  Jedním z možných řešení, které na DIS 2017 navrhl John Wipers, jsou progresivní webové aplikace, jako například některé inovativní zpravodajské aplikace dostupné z webu Quartz. Na rozdíl od nativních aplikací jsou PWA citlivé webové apky, jejichž stavba je levná, jsou bezpečné, rychlé a zjistitelné. Pracují stejně dobře jako on-line a jsou polohovatelné pomocí vyhledávačů.

6. Data a algoritmy jsou čím dál sofistikovanější

Wolters Kluwer představil přístup k určení témat a sledování trendů v určitých profesích a identifikaci chování cílové skupiny vydavatelů. Samotný obsah pro změnu nestačí. Síla dat a algoritmů je velmi důležitá, můžete sledovat chování lidí v minulosti, co kupují, čtou nebo sledují.

7. Pohlcující příběh postavený kolem virtuální reality, 360 videa a další míří do hlavního proudu

Pohlcující žurnalistika, užití 3D prostoru pro představení zpráv se stává skutečností. „Vím, že to zní šíleně, ale 3D se blíží,“ řekl Jamie. Prostřednictvím platforem s již rozsáhlým publikem, jako například Playstation, Facebook nebo Stream bude pro VR možné zasáhnout obrovské množství lidí.

8. Vydavatelé začínají seriózně řešit problematiku „fake news“

Po období váhání se zdá, že se vydavatelé pouštějí do boje s falešnými zprávami. Jenni Sargent, MD z First Draft News zdůzarnil, že důvěra v média je hlavním problémem a pobídnul mediální společnosti k tomu, aby pro kontrolu zpravodajských článků udělali vše.

9. Řada vydavatelů přehodnocuje video

Je mezi nimi i například NBC, která nyní odstranila reklamy před přehráváním svých videí, aby začínala v okamžiku, kdy na ně uživatel klikne, což je pro mnoho vydavatelů problém.

10. Ne každé rozhodnutí musí být učiněno na základě dat

Mnoho vydavatelů se stále točí kolem rozhodnutí, ke kterým dochází jinými cestami. Jeden z hlavních řečníků prvního dne – Jay Lauf z vydavatelství Quartz a SVP z Atlantic Media řekl, že jedním z důvodů, proč si myslí, že jeho společnost byla úspěšná je ten, že provedla hodně rozhodnutí na základě svých instinktů a málo na základě dat.

Zdroj: FIPP.COM