Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kdo říká, že mileniáni nečtou noviny?

27. 3. 2017

Kdo říká, že mileniáni nečtou noviny?

Zatímco mnozí zatím mluví o neodvratné smrti novin, dlouhodobý úspěch titulu Metro potvrzuje, že čtenáři a také mileniáni dosud milují noviny.

V roce 1999 ve velké Británii založené Metro je nyní nejčtenějšími novinami z hlediska měsíčního dosahu (jak vyplývá z National Readership Survey) a v roce 2016 vykázalo 10,4 milionu čtenářů za měsíc.

Zatímco placené celostátní noviny jsou blízké celkovému poklesu, Metro dále pokračuje v nárůstu své bezplatné distribuce – o 9,5 procenta z roku na rok až na 1,5 milionu výtisků za den v únoru tohoto roku.

Zdá se, že je jen otázkou měsíců, než překoná The Sun (v současnosti 1,6 milionu) a stane se britským celostátním deníkem s největším tištěným nákladem.

Metro je vydáváno majitelem deniku Daily Mail, společností DMGT, a je distribuováno ve všedních dnech prostřednictvím distribučních bodů na velkých železničních, autobusových tramvajových zastávkách a stanicích metra ve velkých městech po celé Velké Británii.

Šéfredaktor Metra od roku 2014, Ted Young, má svou vlastní teorii o pokračujícím úspěchu tohoto tištěného titulu. „Samozřejmě, že je bezplatný a moje děti, které se nacházejí v polovině dvacátých let života, by se nikdy nerozhodli koupit si pro sebe zprávy. Myslím, že jsme pronikli na trh lidí, kteří se velmi zajímají o zprávy a jsou zprávami velmi zaujati – víme z našeho tabletového vydání, že jsou velmi zaujati politikou a vážným obsahem, který poskytujeme, ale nejsou připraveni platit... Jsem dojíždějící a myslím, že když jedete metrem nebo vlakem, vidíte číst ráno Metro víc, než jiné noviny.

Moje teorie je, že mnoho lidí dnes tráví osm nebo devět hodin sezením před monitorem a tisk a noviny jim od toho poskytují přestávku. Není tu žádná potřeba rolování a stahování. Myslím, že není nic mobilnějšího, než noviny.

Můžete u nich sedět a oni se nepřeruší. Papír je neuvěřitelně přizpůsobivý produkt, pokud jej používáte k tomu, co děláme, ke čtení krátkých článků“.

Digitální vydání, faksimile tištěného titulu určená ke čtení na tabletech má průměrnou denní čtenost více než 30 000 osob a poskytuje Youngovi denní přehled o tom, které články byly jak čteny a jak dlouho.

Průměrná doba čtení digitální edice je 27 minut. Young odhaduje, že průměrná doba čtení tištěné verze je 20 minut, což je doba nedosažitelná pro žádnou zpravodajskou webovou stránku.

Říká: „Jsme v podstatě zpravodajský agregátor. Nehodláme vyhrát Pulitzerovu cenu. Nebudeme přinášet ohromující zprávy. To co děláme, je přinášet pracujícím mužům a ženám základní informace, které potřebují, když jsou v práci.“

Ale může Metro přežít nynější ohromný tlak na tiskovou reklamu? Za poslední rok DMGT uvedla, že zisk z titulu poklesl o 1 milion liber na 15 milionů při poklesu obratu o 5 milionů liber na 65 milionů.

„To jsou samozřejmě obtížné časy pro všechny, ale my jsme zvýšili náš tržní podíl. To o něčem vypovídá.“

Young také upozorňuje, že Metro je spolu s deníkem „i“ jediným britským titulem, který je politicky neutrální, což se projevilo například v době referenda o vystoupení z EU. Deník například přijal inzerci vyjadřující se pro i proti ve stejném objemu 250 000 Liber za každou.

Průměrný věk čtenáře Metra je 37 let, což je o 22 let méně, než je průběrný věk čtenářů deníků v pracovní den. Přibližně 1,4 milionu čtenářů uvádí, že jsou ve věkové skupině 18-24 let.

Článek končí otázkou, zda vzhledem k poklesu prodeje placených novin se může přijít doba, kdy bezplatný deník Metro bude jediným, který se bude ve městech objevovat?

Young k tomu říká: „Myslím, že vždy budou čtenáři pro placené kvalitní noviny. Pro vysoce kvalitní novinařinu. Daily Mail se cítí být ve velmi dobré kondici a já myslím, že kvalitní noviny tu budou a lidé si za ně zaplatí, pokud budou kvalitní.“

Celý článek je k dispozici na webové stránce.

 

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service