Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Žurnalistika pod palbou: Výzvy naší doby

22. 3. 2017

Žurnalistika pod palbou: Výzvy naší doby

Sdělovací prostředky jsou tradičním klíčovým generátorem žurnalistiky pro celou společnost. Vývoj posledního desetiletí tento obrázek ale významně mění.

Technologické, ekonomické a politické transformace komunikační krajinu neúprosně přetvářejí. Hlavně nedávné volby a referenda vyvolaly řadu otázek, které se týkaly zejména kvality, dopadu a důvěryhodnosti žurnalistiky s celosvětovým významem. To je hlavní téma, které bude probíráno na zítřejším UNESCO kolokviu, které bude konat se pod názvem „Journalism under fire: challenges of out times“ v Paříži a bude podporováno asociací WAN-IFRA.

Marcelo Reach, prezident World Editors Forum dodává: „Profesionální žurnalistika stojí před důležitým mezníkem, a tento seminář může pomoci najít cestu, která může tuto profesi vést k novým a velkým výzvám.“  Vedoucí představitelé médií, novináři, odborníci i členské státy UNESCO budou mít možnost zanalyzovat, do jaké míry „krize žurnalistiky“ existuje a rozebrat hlavní obranné procesy.

Z jednoho pohledu tradiční média ztrácí kontrolu nad definici zpráv i svou centrální pozici hlavního zdroje. Ten je nahrazován decentralizovanými a personalizovanými mediálními technologiemi. Jiní argumentují tím, že tradiční zpravodajské značky zůstávají pro generování původního zpravodajství a spolehlivých informací zásadní a, alespoň teoreticky, představují záruku důvěryhodnosti.

K dispozici je také názor, že rozšíření plurality médií prostřednictvím sociálních sítí je vítáno a je bráno jako alternativa k mainstreamové žurnalistice, nicméně často nedosahuje profesních standardů. Další pohled s politováním konstatuje, že sociální média umožňují uživatelům žít v jakýchsi uzavřených informačních „kokonech“, stejně tak jako jejich neschopnost rozeznat pravdu od výmyslů.

Další debata se bude odehrávat kolem tématu, do jaké míry by měl být obsah na platformách sociálních médií jimi samými editován, aby se zabránilo šíření tzv. „fake news“ nebo zda by tento akt otevřel dveře k potenciální cenzuře a kontroverzím typu kdo a jak pravdomluvnost posoudí.

Tato diskuze je důležitá nejen pro pracovníky médií, ale pro společnost jako takovou včetně vládních zastupitelů, protože moderní společnost se bez svobodné, nezávislé a profesionální žurnalistiky, která je založená na zásadách, jako jsou ověřování faktů, potvrzených z několika informačních zdrojů, a která chrání důvěrnost mediálních zdrojů i bezpečnost samotných novinářů, nemůže fungovat.

Zdroj: WAN-IFRA