Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Berlíně byl zahájen 10. summit digitálních inovátorů FIPP

20. 3. 2017

V Berlíně byl zahájen 10. summit digitálních inovátorů FIPP

Dne 20. 3. 2017 bylo v Berlíně zahájeno jednání 10. summitu digitálních inovátorů (DIS), který pořádá mezinárodní asociace vydavatelů časopisů FIPP a německá asociace časopisů VDZ. DIS je nejvýznamnějším každoročním jednáním o využití digitálních technologií v odvětví vydávání časopisů.

Na úvod jednání vystoupil jeden z nejvýznamnějších mezinárodních odborníků zabývajících se inovačními trendy ve vydavatelském odvětví John Wilpers. Představil nejnovější vydání souhrnné zprávy FIPP Innovation World Report, která se zaměřuje na nejdůležitější trendy inovačních procesů v odvětví vydávání časopisů. Jako dva hlavní směry, kterým mají média v současné době a blízké budoucnosti věnovat pozornost označil messagingové aplikace a chatboty.

Messagingové aplikace jsou konverzační platformy jako WeChat, WhatApp, Facebook Messenger, Viber a Kik vytvořené ke konverzaci mezi přáteli. Chatboty jsou interaktivní aplikace které využívají messagingové aplikace.

Zpráva se široce a více stranně zabývá tím, jak se změnilo mediální prostředí v posledních 12 měsících. Zaměřuje se na témata technologií, aplikací, monetizačních strategií, nativní reklamy, progresivních webových aplikací a nabízí vydavatelů široké spektrum nápadů, strategií a řešení témat, s nimiž se setkávají.

Jedním z dalších témat je tzv. precizní obsah, což je obsah odpovídající a relevantní aktuálním potřebám čtenářů, ať jde o formát nebo platformu. Precizní obsah vyjadřuje základní posun v tom, jak je spotřebitelé spojují a konzumují obsah.

V rámci úvodního dne jednání DIS vystoupili i další odborníci, jako například Jay Lauf z Quartzu, který zdůraznil, že je zapotřebí, aby se vydavatelé zaměřili na čtenáře jako lidské bytosti a nevěnovali pozornost především technologickým záležitostem. Francesca Donner, ředitelka Time Insider z New York Times hovořila o tématu obousměrné komunikace mezi novináři a čtenáři, což dokládala na případu New York Times, který se snaží, aby se každá předplatitel cítil jako součást komunity novin, což je cílem při získávání nových a udržování stávajících čtenářů.

Max Amordeluso, vedoucí pro země EU v Alexa Skill Kit Amazonu představil nové možnosti hlasového asistentu, což je podle něj zařízení, které má pomoci rozvinout propojený svět více, než je tomu dnes, protože promění zásadním způsobem to, jak lidé dnes interagují s jednotlivými zařízeními. Alan Saura stratég pro rozvoj čtenářské obce v AJ+ se zaměřil ve svém vystoupení na to, jak maximalizovat zaujetí čtenářů prostřednictvím videa a sociálních médií.

Konference DIS pokračuje také 21. 3. 2017 druhým jednacím dnem. Informace o nejpodstatnějších vystoupeních jsou k dispozici na webové stránce www.fipp.com v sekci nejnovějších zpráv.

 

zdroj: vlastní zpráva na základě www.fipp.com