Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V plénu EP byla přijata zpráva o informátorech

16. 2. 2017

V plénu EP byla přijata zpráva o informátorech

Plenární shromáždění ve Štrasburku schválilo dne 14. února 2017 z vlastního podnětu zprávu o úloze informátorů při ochraně finančních zájmů EU a předložila ji na začátku tohoto roku Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT).

Tato zpráva vyzývá ke komplexnímu celoevropskému programu ochrany informátorů, jakož i vytvoření nezávislého orgánu EU s cílem pomoci interním i externím informátorům odhalit příslušné informace.

Tato rezoluce navazuje na směrnici o obchodním tajemství, která byla přijata v dubnu roku 2016, což zvyšuje pochybnosti o tom, zda by měli být novináři i informátoři přiměřeně chráněni. Zatímco směrnice zahrnuje výjimky pro uplatňování svobody projevu a informací, podle našeho názoru ale nejsou zcela jasné, což znamená, že záruky pro svobodu sdělovacích prostředků budou do značné míry závislé na tom, jak národní vlády tuto směrnici implementují. V době jejího přijetí jak EMMA i ENPA, společně s Evropskou federací novinářů (EFJ), Reportéry bez hranic (RWB) a evropskou vysílací unií (EBU – UER) varovali před jejím „mrazivým“ efektem jak pro informátory, tak i pro novináře.

Tato zpráva bude později předána Výboru pro právní náležitosti (JURI) jako „legitimní opatření k ochraně informátorů působících ve veřejném zájmu při zveřejňování důvěrných informací o společnosti a orgánech veřejné zprávy“. Zpravodaj zatím nebyl jmenován.

Zdroj: www.magazinemedia.eu