Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Další stíny se vznášejí nad svobodou tisku

6. 2. 2017

Další stíny se vznášejí nad svobodou tisku

Šíření falešných zpráv, lží a nenávistných projevů prostřednictvím sociálních médií je samo o sobě velmi alarmující jev, ale je také velkým ohrožením pro svobodu tisku a profesních zpravodajských organizací.

Tuto větu pronesl předseda World Editor Forum a viceprezident brazilské skupiny RBS Marcelo Rech. Bezprecedentní růst platforem, které byly transformovány bokem od zdravého prostoru společenské konverzace k přenašečům, jejichž prostřednictvím probíhá šíření falešných zpráv, lží, nenávisti a předsudků všeho druhu je sám o sobě velmi znepokojujícím faktorem pro civilizovanou společnost a harmonické soužití různých kultur i názorů. Zatímco se dramaticky mění význam pravdy, tak tyto platformy ohrožují svobodu tisku, který v posledních staletích, mnohdy za cenu velkých obětí, usiluje o demokratický a kultivovaný svět.

Primární podmínky pro svobodu tisku – pluralita názorů, etika, přesnost a hledání pravdy jsou základními kameny nezávislého a odborného tisku. Tato aktivita, reprezentovaná nástroji organizovanými kolem redakcí složených z profesionálních a nezávislých novinářů, nikdy nebyla tak blízko k zániku nebo alespoň k značnému oslabení, takovým způsobem, který mění prostředky k fádním stínům bývalé významnosti.

Profesionální tisk, se svými pečlivými procesy shromažďování a ověřování faktů, obvykle na místní úrovni, je drahou snahou. I když v některých redakcích je stále významným zdrojem příjmů předplatné, udržitelnost profesionálních médií je buď částečně, nebo v případě otevřeného vysílání zcela financována inzerenty. S  obrovskou silou škálování operací v rámci celého světa, velmi omezenými pracovními silami a bez nutnosti investic do kvalitních obsahů, srážejí sociální sítě i další digitální giganti ceny reklamy na úroveň, kterou si profesní novinářské organizace nemohou dovolit. Výsledky tohoto dumpingu lze pozorovat po celém světě: propouštění novinářů, upozaďování významu profesionálních obsahů a dokonce i uzavírání redakcí.

Dalším vedlejším účinkem oslabování profesionálních médií je progresivní růst tzv. „echo komor“, přemíry stanovisek v rámci sociálních médií, které netolerují žádné nesouhlasné ohlasy a zároveň stimulují extremismus a radikalizaci názorů. Sotva jsme si osvojili výstup tohoto fenoménu: hněv a zloba mezi společnostmi, které byly dříve známy jako demokratické respektování odlišného názoru. Prostředníkem těchto konverzací byla až do nedávné doby profesionální média. Nyní se toto poslání může snížit až k bodu bezvýznamnosti: sociální média a jejich radikální hlasy postupně zabírají prostor a opět umlčují hlasy a názory, dokonce i ve společnostech, které jsou považovány za svobodné. A to je důvod, proč je více než kdy jindy, svoboda tisku a projevu na hraně transformace do svobody šíření pomluv, lží a klamů.

Zdroj: WAN-IFRA