Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zpráva společnosti Google: V roce 2016 bylo odstraněno 1,7 mld. reklam

27. 1. 2017

Zpráva společnosti Google: V roce 2016 bylo odstraněno 1,7 mld. reklam

Společnost Google hovoří o snaze zakročit proti reklamám na krátkodobé půjčky, tzv. půjčky do výplaty, dále reklamám, které vypadají jako systémová chyba a inzerci u falešných zpráv, které patří mezi ty, které vedly ke zvýšení počtu odstraněných reklam za rok 2016.

Ve své výroční zprávě Google oznámila, že oproti roku 2015 odstranila více než dvojnásobný počet reklam. Nová strategie firmy o odstraňování inzerce na krátkodobé půjčky, které nesplňují určitá kritéria, vešla v platnost v červenci loňského roku. Google sdělila, že od té doby odstranila více než 5 milionů takových reklam. Společnost i nadále provádí aktualizace systému, aby možnost odhalení špatných reklam byla spolehlivější, mezi nimi i „trick to clik“ inzeráty, které se jeví jako systémové chyby a přesměrují uživatele na stažení škodlivého malware. Google trvdí, že se počet zajištěných a odstraněných reklam tohoto typu, v loňském roce oproti předchozímu zvýšil šestinásobně na přibližně 12 milionů.

Další snahy vedly v roce 2016 na detekci „self-click“ reklamy na mobilních zařízeních. Oproti pár tisícům detekovaným inzerátům tohoto typu v roce 2015, v loňském roce jejich počet vzrostl na 23 tisíc.

V roce, kdy se falešné zprávy staly zprávami, nikoho nepřekvapí, že je na vzestupu i inzerce k nim, případně cosi jako „inzerce zahalená rouškou tajemství“. Jedná se o typ reklamy, které se jeví jako novinové titulky a přesměrují uživatele na stránky, které například prodávají prostředky na zázračné zhubnutí. Google prohlásila, že v loňském roce pozastavila 1 300 účtů, ale je problémem, že tento typ reklamy získává trakci díky množství kliků.

Na vydavatelské straně společnost v loňském listopadu aktualizovala svou politiku „zkreslených obsahů“ a deklarovala, že přezkoumala 550 stránek s podezřením na takové překrucování obsahu, které se vydávaly za zpravodajské organizace. Společnost tvrdí, že podnikla kroky za porušování proti 340 údajným vydavatelům a téměř 200 zakázala činnost na síti AdSense.

Zdroj: searchengineland.com