Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rok 2017 by mohl být pro časopisy rokem oživení

25. 1. 2017

Rok 2017 by mohl být pro časopisy rokem oživení

Po zavedení nových způsobů měření je nyní na vydavatelích, aby vyvinuli inovativní cesty, jak se čtenáři navázat hlubší spojení. Podle ředitelky MEC Sarah Hennessy se zdá, že časopisům se blýská na jasnější budoucnost.

Klíčem k úspěchu budou pro časopisy v roce 2017 inovace a řešení k vedení publik. Zatímco tištěná média jako celek s klesajícími počty čtenářů i výnosy nepůsobí nejatraktivnějším dojmem, sektor časopisů by dle mínění Sarah Hennessy neměl být odepisován. Ve skutečnosti by mohl být pro ně letošní rok rokem, kdy se začínají znovu prezentovat jako životaschopné médium s dlouhodobou budoucností. Je jasné, že je očekávají výzvy, a i vyhlídky na další konsolidace by mohly přinášet jistou nejistotu. Nicméně se zdá, že tento sektor má schopnost udržet se nad vodou, stejně tak, jako vydavatelé hledají inovativní způsoby, jak si zavázat svá publika. To, společně se zlepšením měření, které nakonec zachytí multiplatformní chování, znamená pro časopisy daleko lepší story o růstu.

Jednou z oblastí, která může časopisy oživit je zaměření na specializaci. S více než 130 starty v roce 2016 to pro specializované produkty znamená pozitivní výhled. Segmenty jako jsou volný čas, dětské tituly, pánský životní styl, ty všechny mohly vidět dvouciferný nárůst nákladů. I u ekonomických titulů došlo v průběhu loňského roku ke zlepšení, zřejmě také s ohledem na Brexit a americké prezidentské volby. Odolnost luxusního segmentu byla impozantní a nevykazuje žádné známky toho, že by polevovala. Vogue s úspěchem oslavilo sté výročí, Glamour dvacáté, to jsou příklady pevného zdraví luxusního segmentu na mediálním trhu. News UK považuje za známku oživení Lux segmentu pro Timesy, že přetáhly Lorraine Candy, šéfredaktorku britské Elle, která byla jmenována ředitelkou luxusních obsahů.

Nicméně podle názoru Sarah Hennessy je na novinových stáncích stále příliš mnoho časopisů. Rozhodně by bylo přínosné, kdyby se některé slabší tituly uzavřely. Jako příklad uvedla britský InStyle, který byl uzavřen v říjnu loňského roku, aby vydavatel mohl věnovat více pozornosti titulům, které zůstaly.  To by umožnilo větší zaměření na tituly, které budou přitahovat větší pozornost ze strany inzerentů. Časopisy hledají odvážné lidi a dynamický distribuční model, které by zajistili budoucnost tištěných titulů. To, pokud se produkt dostane do rukou těch správných lidí, ať už jsou ochotní za něj zaplatit nebo nikoli, bude i nadále klíčové.

Významné změny u Cosmopolitanu (snížení ceny na 1 libru), MNE (bude zdarma) a Elle (nechává objednávat čtenáře obálku dle vlastního výběru) měly za následek poměrně vysoký nárůst prodaného nákladu a dokázaly, že distribuce opravdu může otočit štěstí ve prospěch titulu.

Vedle tiskových inovací ale i nadále zůstává důležité, aby byl obsah časopisu k dispozici na více platformách. Cosmopolitan například zavedl první tah na Snapchatu, kde každý den prostřednictvím Snachat Discover získává další čtenáře. Hennessy očekává od vydavatelů v roce 2017 větší poptávku po této platformě, poskytování Snapchatů je v podstatě povinností, pokud chce titul držet krok s dobou.

Jako nový zdroj příjmů pro vydavatele se ukázaly i eventy, vydavatelé svému publiku rozumí a jsou odhodláni budovat kolem svých značek pevnější vztahy. Zkušenosti jako Stylist Live, Radio Times Festival a Empire Live přilákají platící publikum a přiblíží je k odborníkům, kteří se o ně postarají. Tyto eventy budou v roce 2017 větší a odvážnější. Přinášejí také spolupráci s velkými komerčními firmami. Například The Esquire Townhouse s Diorem je brilantní ukázkou obchodního partnerství, které skutečně prohlubuje vztahy.  Časopisy, které myslí stejně jako značky napříč všemi kontaktními body budou ty, které budují ještě silnější propojení se svými nejcennějšími čtenáři.

Dobrým znamením pro inzerenty je, že zdroje dat a technologie jsou v tomto roce příslibem každodenní reality měření multiplatformního obsahu.

Zdroj: fipp.com