Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh Evropské komise na nařízení o digitálním soukromí ohrožuje rozvoj digitálního tisku

23. 1. 2017

Návrh Evropské komise na nařízení o digitálním soukromí ohrožuje rozvoj digitálního tisku

Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA vydaly prohlášení k návrhu Evropské komise na Nařízení o digitálním soukromí (ePrivacy), který zveřejnila Evropská komise 10. ledna 2017. Návrh podle jejich názoru ohrožuje vážným způsobem ekonomický rozvoj digitálního tisku.

Ve zprávě se uvádí, že Evropská komise zveřejnila legislativní návrh nařízení o ePrivacy týkající se respektování soukromého života a osobních dat v elektronických komunikacích nahrazující současnou směrnici 2002/58EC (naposledy upravenou v roce 2009). Mimo jiné nový návrh zavádí nová pravidla řídící používání cookies, což může významně ovlivnit obchodní modely digitálního tisku.

EMMA a ENPA si dovolují vyjádřit nesouhlas, že nehledě na významný počet setkání a výměnu názorů s Evropskou komisí, dotýká se návrh nezbytnosti spolupráce mezi vydavateli tisku a třetími stranami, například pokud se jedná o měření návštěvnosti a poskytování odpovídající daty řízené reklamy. Jinak, na základě bezprecedentního posunu nové nařízení činí tuto kooperaci složitější, což vážně podkopává schopnost vydavatelů zajišťovat reklamní příjmy, které potřebují pro financování vytváření žurnalistického obsahu.

Například zavedení striktních opt-in požadavků na úrovni prohlížečů týkajících se cookies třetích stran je daleko větší restrikcí, než jak požaduje současná směrnice. Může to fakticky odříznout tisíce evropských společností (včetně vydavatelů tisku) od možnosti práce se třetími stranami na měření návštěvnosti a v rámci online behaviorální reklamy. Na druhou stranu, několik málo hráčů na trhu, kteří mají přístup k velkým objemům prvotních dat prostřednictvím jejich přímých a inherentních vztahů s miliony „přilogovaných uživatelů“, budou mít prospěch ze získání další komparativní výhody.

Prezident ENPA, Carlo Perone prohlásil: „Vydavatelé potřebují, aby byli schopni pokračovat v nabízení profesionálního žurnalistického obsahu na webových stránkách tisku všem čtenářům bez překážek. Je proto zásadní, aby revidovaná směrnice o digitálním soukromí umožňovala tuto možnost bez negativního vlivu na čtenost tisku a reklamní příjmy v digitálním prostředí. Máme starost z toho, že návrh Komise nereflektuje takový vývoj v sektoru vydávání tisku a věříme, že členské země a Evropský parlament zváží tuto důležitou otázku v rámci diskuse o tomto legislativním návrhu.“

EMMA a ENPA hluboce litují, že navržené nařízení neobsahuje víc výjimek, než ty, které slouží činnosti prvotních analytik. Výjimky z navržených omezujících pravidel pro přístup a uchování dat na zařízení uživatele by byly však nezbytné pro takové účely, jako je detekce blokování reklamy, měření návštěvnosti (včetně prostřednictvím třetích stran), detekce podvodů a měřené modely.

Prezident EMMA Auke Visser dodal: „Bez podstatných změn původního návrhu Komise, jsou vydavatelé tisku v celé Evropě v ohrožení vyplývajícího z bezprecedentního soutěžního znevýhodnění ve srovnání s ostatními hráči na trhu. Členové Evropského parlamentu a členské země si musí být vědomi kritické role, kterou hrají (a budou hrát) příjmy z daty řízené reklamy ve financování tisku online.“

Zdroj: tisková zpráva EMMA a ENPA