Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Fake News jsou přeceňovány

17. 1. 2017

Fake News jsou přeceňovány

Šéf mediálního koncernu Axel Springer Mathias Döpfner vystoupil s projevem o Fake News – falešných zprávách na internetu - na téma jejich přehánění. „Od té doby, co existuje žurnalistika, existují také Fake News“, prohlásil Döpfner v pondělí 16. ledna 2017 na internetové konferenci DLD v Mnichově. Také dřív byly šířeny lži, domněnky nebo falešná fakta.

Rostoucí význam obsahu sociálních médií, jako je Facebook dělá Fake News a jejich šíření více viditelným. Tento fenomén je ale přeceňován, řekl Döpfner. Přesto je ale diskuse o falešných informací vhodná. Může totiž ukázat, že důvěryhodný zdroj má svou cenu.

Šéf Burdy Paul-Bernhard Kallen vidí ve Fake News velmi vážný vývoj. Hodnota pravdy je stále pod větším tlakem. „Dáme najevo, že něco je zfalšované, ale lidé na to nereagují.“ Uvažoval o tom, kam až to může zajít a proč pravda ztrácí svou hodnotu.

Není k dispozici jednoduchá odpověď. Internet se musí stát normálním místem v životě. „A to znamená, že musí být také ve svém jednání odpovědný“. To platí také pro platformy, jako je Facebook. Síť nesmí být bez pravidel. „Není to divoký západ.“

 

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service