Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé se mění v internetové obchodní domy

17. 1. 2017

Vydavatelé se mění v internetové obchodní domy

Švýcarský mediální novinář Constantin Seibt kritizuje vývoj publicistiky ve Švýcarsku, když říká: Vydavatelé se mění v internetové obchodní domy, což může být „katastrofou pro demokracii“. Redakce jeho online magazínu Project R bude usilovat o oživení kvalitní žurnalistiky.

Jak si stojí budoucnost kvalitní žurnalistiky? O této otázce rozhlasové a televizní stanice stejně jako vydavatelé již dlouho. Současně se novináři více sdružují, aby mimo etablované cesty nabídli kvalitní žurnalistiku, jak to například od roku 2014 dělá online magazín Krautreporter.

Mediální novinář Constantin Seibt v současné době buduje ve Švýcarsku mimo velká vydavatelství online projekt s názvem Project R. Seibt kritizuje vývoj publicistiky ve Švýcarsku, který je podobný procesům v Německu:

„Vydavatelé opouští vlastní publicistiku a mění se v internetové obchodní domy. To je ekonomicky docela rozumné, žurnalistika totiž není žádný obchod. Ale je to doslova katastrofa pro demokracii.“Pokud je někdo špatně informován, činí špatná rozhodnutí, tak odůvodňuje Seibt své hodnocení.

„To platí zvlášť pro jednotlivce. Platí to také pro masu lidí. Čím horší jsou masová média, tím horší jsou vrtochy mas.“

„Jsme malý, uzavřený gerilový oddíl“

Seibt popisuje redakci Projektu R jako malý, uzavřený gerilová oddíl složený z 10 až 15 novinářů. Mají za cíl „ současné mužstvo velkých redakcí“ porazit lepším výkonem. Potřební nejsou specialisté ve smyslu klasických oborů, ale spíše všeobecně zaměření:

„Naší prací bude psát o pozadí velkých debat probíhajících ve veřejnosti. Nebo o velkých otevřených otázkách, jako je například digitalizace.

Cílová skupina: zanedbaní levicoví liberálové

Projekt R se zaměřuje na zvídavou veřejnost. Ve Švýcarsku se nachází „v obrovském rezervoáru levicově liberálně zaměřených lidí“, kteří se již neorientují na noviny.

Projekt sází také crowdfunding, ale nakonec na financování čtenáři, říká Seibt.

„To znamená, že si musí získat přízeň lidí. Musí vést k tomu, že budou magazín podporovat, což představuje při informování veřejnosti problém. Potřebujeme asi přibližně 22 000 čtenářů. Nyní máme o 1000 do toho, aby byl magazín téměř rentabilní.

 zdroj: WAN-IFRA Executive News Service