Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hlavní témata roku 2017

9. 1. 2017

Hlavní témata roku 2017

1. Evropská reforma autorských práv

Tento rok slibuje rušnou diskuzi, slyšení i legislativní pokrok v kontroverzní reformě autorských práv Evropské unie. Autorskoprávní legislativa EU nebyla aktualizována od roku 2001 a neodráží tedy realitu digitálního věku. V září loňského roku zveřejnila Evropská komise návrh, který zahrnoval související právo vydavatelům tisku, aby požívali stejných práv, jako producenti hudby, filmů a softwaru na každodenní sdílení odkazů nebo článků obecnou veřejností.

2. Neotřesitelnost technologických gigantů

Existuje pět technologických obrů, kteří tvoří polovinu světově nejhodnotnějších firem, jejichž bohatství je do značné míry založeno na ovládání digitální infrastruktury: Amazon, Apple, Facebook, Microsoft a Alphabet (mateřská společnost Google). Tyto společnosti hrály v posledních letech z velké části roli disrupterů a tak byly jako takové podporovány a chráněny. A nyní, v roce 2017 se zdá, že se tyto společnosti pasují do úřadující role a připravují další disrupce – cloudové služby, umělá inteligence, data mining, virtuální realita atd. To vše povede v následujícím roce k dalším bitvám mezi vládami a těmito technologickými giganty. Konkrétně Google čelí v Evropě antimonopolnímu obvinění, Apple se odvolává proti vyměření daně ve výši 13 miliard euro, Facebook čelí ve Španělsku, Francii a Německu vyšetřování za porušení ochrany osobních údajů a Amazon čeká na výsledky vyšetřování za nekalé daňové chování v Lucembursku.

3. Boj proti falešným zprávám

Různé evropské země připravují v novém roce zaujmutí tvrdšího postoje vůči falešným zprávám. Německá vláda pohrozila, že tento rok předloží právní předpisy, které by mohly vést k pokutám pro sociální platformy za zveřejňování nepravdivých novinových článků, pokud nebudou v daném časovém horizontu odstraněny nebo opraveny. Edward Lucas, viceprezident Centra pro evropskou politickou analýzu a vedoucí redaktor časopisu The Economist říká, že za účelem boje proti falešnému zpravodajství by se mělo Německo podívat do střední a východní Evropy, kde především „ruští informační bojovníci“ šíří paniku, plagiáty či zfalšované informační zprávy již od raných 90. let. V České republice byla jednotka proti šíření falešných zpráv ze strany ruské propagandy zřízena již od ledna tohoto roku. Odborníci této jednotky budou nejen zkoumat dezinformace, které se pokusí i zvrátit, ale budou také trénovat úředníky, aby zabránili vydírání a odolali zahraničnímu lobbingu. Práce této jednotky bude v popředí zájmu vzhledem k říjnovým volbám a desinformační kampani, která vede k veřejným obavám z terorismu a migrace.

4. Záchrana médií

Francouzská ekonomka Julia Cage předložila ve své knize „Saving the Media: Capitalism, Crowdfunding and Demokracy“ odvážný obchodní model, jak vyřešit mediální krizi, která udeřila na Evropu i Ameriku. I když se její model neziskových mediálních organizací, který zahrnuje vládní dotace a platební brány setkal s kritikou, Cage vystihla to, co způsobilo nedůvěru veřejnosti v dnešní média včetně oddělení novinářů a veřejnosti, neformálnosti žurnalistické profese a změny ve vlastnictví sdělovacích prostředků.

5. Ambivalentní vztah mezi vydavateli a Google AMP

Když byly v říjnu 2015 představeny Google’s Accelerated Mobile Pages, Google slíbil urychlení doby načítání mobilních webových stránek. I když se zdá, že to bylo splněno, mnozí vydavatelé udělali krok vzad z důvodu obavy, že předávají společnosti Google příliš velkou část kontroly. Velká část těchto obav pramení z toho, že články AMP jsou prezentovány jako články Google (v adresním řádku se zobrazuje www.google.com místo adresy vydavatele) a o způsobu, jak AMP funguje, panují pochybnosti.

6. Je LinkedIn bez falešných zpráv?

Daniel Roth, výkonný redaktor LinkedIn hovořil o tom, proč se domnívá, že vlna falešných zpráv, která zasáhla sociální sítě LinkedIn do značné míry minula. Část této skutečnosti připisuje „lidským redaktorům“, kteří vytvářejí a kultivují obsah. Politika má na naší síti méně prominentní místo, než třeba ekonomika. Když píšete na LinkedIn, vidí to váš šéf, vaši zaměstnanci nebo vaši budoucí obchodní partneři, takže lidé dávají mnohem větší pozor na to, co zveřejňují.

7. Falšovat zprávy je stále jednodušší

Jak postupuje technologie, umělá inteligence umožňuje mnohem jednodušší vytvoření vizuálních komponentů falešných zpráv. Od editace lidské řeči po mapování výrazů obličeje ve videu, či falšování obrázků a popisků.  Obrázky z Photoshopu nejsou žádnou vzácností a šíření tohoto typu software umožňuje editaci obrázků stejně snadno, jako u dokumentů. Zatímco nízké rozlišení umožňuje lidem odhalit padělané zprávy s technologickým pokrokem, to bude stále těžší.

Zdroj: Future Media Lab