Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V roce 2016 zahynulo ve světě 74 pracovníků médií

4. 1. 2017

V roce 2016 zahynulo ve světě 74 pracovníků médií

Jak uvádí mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, bylo do konce roku 2016 na různých místech světa zabito při výkonu své práce celkem 74 novinářů, občanských reportérů nebo pracovníků médií. V třech čtvrtinách případů se tak stalo cíleně.

Z celkového počtu 74 osob se jednalo o 57 profesionálních novinářů, 9 občanských žurnalistů a 8 spolupracovníků médií.

Za posledních deset let tak zahynulo nejméně 695 profesních novinářů v souvislosti s výkonem své práce. Nejnebezpečnějšími zeměmi pro novináře a pracovníky médií v roce 2016 byly Sýrie, Afghánistán, Mexiko, Irák a Jemen. Přibližně dvě třetiny případů zabití novinářů za toto období připadá na válečné a konfliktní oblasti.

Počet obětí novinářů v roce 2016 se proti roku 2015, kdy zahynulo 101 osob, snížil. Je to ale podle vyjádření organizace Reportéři bez hranic hlavně důsledkem toho, že část novinářů se stáhla nebo uprchla z nejnebezpečnějších oblastí. To se týká zvlášť Sýrie, Iráku, Libye a Jemenu, Afghánistánu a Burundi. To ale způsobuje, že z těchto oblastí chybí aktuální a nezávislé informace, které by světové veřejnosti umožnily si udělat obraz o skutečném stavu.

Podle organizace Reportéři bez hranic bylo k 1. prosinci 2016 ve světě vězněno celkem 348 pracovníků médií, což ve srovnání s rokem 2015 znamená nárůst o 6 procent. Jedná se především o Turecko, Čínu, Sýrii, Egypt nebo Irán. V roce 2016 bylo také uneseno 52 novinářů, a to v Sýrii, Jemenu, Iráku. 21 z nich se nachází v zajetí džihádistických milicí Islámského státu. Jeden novinář v roce 2016 zmizel zcela beze stopy. Jedná se o burundského Jeana Bigirimanu.

Reportéři bez hranic upozorňují, že OSN vydala již několik rezolucí vyzývajících k lepší ochraně novinářů zejména v oblastech konfliktů, ale rezoluce se zatím míjí účinkem

zdroj: www.voez.at