Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nejintenzivněji se v Německu čtou noviny v nejbohatších městech a okresech

29. 12. 2016

Nejintenzivněji se v Německu čtou noviny v nejbohatších městech a okresech

Kde je největší kupní síla, je také největší čtenost novin. Lidé s výrazně nadprůměrnými příjmy mají také zvlášť pozitivní vztah k celostátním deníkům.

Ve své aktuální studii o kupní síle identifikovala německá agentura GfK deset měst a okresů, v nichž obyvatelé disponují nejvyšší kupní silou. Nejvíc peněz na svou osobní spotřebu mají lidé ve Starnbergu (Bavorsko), v regionu Vysokého Taunusu (Hesensko), v Mnichově a okolí, o okrese Mohan-Taunus (Hesensko), Ebersberg (Bavorsko), Fürstenfeldbruck (Bavorsko), Erlangen (Bavorsko), Dachau (Bavorsko) a ve Stormarnu (Šlesvicko-Holštýnsko).

S průměrně 32 194 euro na hlavu stojí Starnberg téměř o 45 procent nad úrovní výdajů na potraviny, bydlení, volný čas nebo spoření, které jsou průměrné pro celou spolkovou republiku - 22 239 euro.

Lidé s vysokými příjmy čtou noviny

Významný je také obraz mediální afinity v těchto zvláště příjmově silných městech a okresech. Tam kde jsou doma peníze, jsou také noviny žádané. Cílová skupina osob s nadprůměrnými příjmy čte také nadprůměrně hlavně celostátní noviny.

To ukazuje také studie mediálního trhu Best for Planning, která poskytuje vyjádření o mediální afinitě jednotlivých cílových skupin. Ukazuje, zda cílová skupina konkrétní médium konzumuje nad nebo podprůměrně. Pro interpretaci výsledků jsou nutné indexy. Index méně než 100 ukazuje na podprůměrnou spotřebu, index více než 100 svědčí o nadprůměrném užívání určitého mediálního kanálu.

Pro obyvatele deseti nejbohatších měst a okresů poskytuje studie jasné výsledky. S indexem 372 jsou celostátní noviny absolutně nejoblíbenějším médiem lidí s nejvyššími příjmy. Celostátní tituly dominují mediální konzumaci a leží daleko před televizí (index 86) a rozhlasem (index 104). Stejně tak nadprůměrnou konzumaci vykazují lidé s vysokou kupní silou v případě mobilního obsahu novin s indexem 122. Inzerenti, kteří chtějí oslovit efektivně lidi s nejvyšší kupní silou, je zasáhnou optimálně prostřednictvím celostátních novin.

zdroj: www.die-zeitungen.de