Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Očekávání „digitální diety“

21. 12. 2016

Očekávání „digitální diety“

Podle Mindshare roste počet lidí, kteří si v reakci na obavu nad stále rostoucím využíváním technologií v každodenním životě chtějí naordinovat tzv. „digitální dietu“.

Agentura Group M potvrdila digitální dietu jako jeden z pěti trendů, které budou jako součást svých Trends Reports v roce 2017 sledovat.

Výzkum Mindshare, který čerpá data z průzkumů u více než 3 000 spotřebitelů a reprezentativního vzorku zjistil, že téměř polovina (49 %) lidí souhlasí s tím, že je potřeba regulovat používání moderních technologií. I když tři ze čtyř lidí se domnívají, že mají technologie na jejich životy pozitivní dopad, úplně všichni mají obavy z věcí, jako jsou ochrana soukromí, kyberšikana nebo snížení sociálních dovedností. Podle agentury Mindshare na tyto obavy spotřebitelé reagují omezením počtu zakoupených mobilních dat nebo aktivním snižováním času, stráveného na sociálních sítích.

Mezi další trendy, na které bude v příštím roce zaměřena pozornost, patří také tzv. „zúžený pohled“, kdy jsou uživatelé stále více znepokojeni sofistikovanější personalizací reklamy i obsahu. Téměř polovina lidí (49 %) uvedla, že personalizace reklamy nepodněcuje schopnost samostatně myslet a o něco více než jedna třetina (37 %) uvedla, že zhoršuje rozdělování společnosti.

Přestože polovina lidí uvedla, že vítá jakoukoli technologii, která jim usnadní život, více než polovina (55 %) nevěří technologickým společnostem a nechtějí, aby za ně rozhodovaly. Generální ředitelka Mindshare pro Velkou Británii Helen McRae řekla, že rok 2017 bude o hledání rovnováhy, stejně jako o prohloubení našich vztahů s moderními technologiemi. K tomu dodala: „Stejně jako se prohlubuje náš vztah s moderními technologiemi, roste počet lidí, kteří si pokládají otázku, jaké místo v jejich životě zaujímají, a to buď prostřednictvím „digitální diety“ nebo přes obavy ze zúženého pohledu díky personalizaci. Zároveň také budeme svědky stále intuitivnějšího používání technologií prostřednictvím hlasových interakcí a rostoucí počet lidí, kteří budou dychtiví využít této automatizace, aby jejich život probíhal plynuleji.“

Zdroj: www.campaignlive.co.uk