Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Komisař Oettinger se setkal s vedením EMMA a korporátními členy této asociace evropských vydavatelů časopisů

22. 11. 2016

Komisař Oettinger se setkal s vedením EMMA a korporátními členy této asociace evropských vydavatelů časopisů

Minulý týden se v Bruselu setkal komisař Oettinger v představenstvem EMMA a zástupci vydavatelství Sanoma Belgium, Roularta Media, Hubet Burda Media, Bonnier Axel Springer, aby s nimi jednal o budoucnosti evropského vydavatelského sektoru. V průběhu meetingu Oettinger vyjádřil svou širokou podporu vydavatelům, když sdělil, že vydavatelé hrají nezbytnou roli ve vytváření a šíření kvalitního obsahu, což je zásadní pro demokratickou společnost.

V rámci výměny názorů se členy EMMA podtrhl význam vydavatelských práv pro pluralitu a demokracii. Vyslal členům EMMA jasné poselství, že je požadavkem získat většinu pro tento názor v Evropské radě a parlamentu, a že členové by proto měli vejít v kontakt se svými národními ministerstvy a členy evropského parlamentu s cílem vysvětlit nezbytnost vydavatelských práv pro kvalitní žurnalistiku. Ujistil účastníky setkání, že celé kolegium komisařů se vyjádřilo pro návrh směrnice o autorských právech včetně práv vydavatelů a o tom, že budou bránit svůj návrh, až bude procházet trojstranným projednáváním. Zdůraznil významnou podporu předsedy komise Jeana Claude Junckera a generálního ředitele direktoriátu Connect Roberta Violy.

Na jiné téma řekl, že Evropská komise je citlivá na obavy vydavatelů týkající se nastávající revize směrnice o elektronickém soukromí. K revizi směrnice o audiovizuálních mediálních službách sdělil, že by bylo špatné umožnit liberalizaci izolovaných reklamních spotů (jak navrhovali někteří poslanci Evropského parlamentu) a že návrh Komise je červenou linkou, pokud jde o toto. Pokud jde o návrh Komise na sníženou sazbu DPH, Oettinger řekl, že v současné době není žádný členský stát aktivně proti.

Ačkoliv Oettinger opustí svoji součsnou roli komisaře pro digitální ekonomiku a společnost na začátku roku 2017, řekl, že zůstane členem strategické skupiny Komise pro copyright a další digitální záležitosti.

zdroj: EMMA EU Affairs Update