Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila snížení sazby DPH pro noviny a časopisy na 10 %

9. 11. 2016

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila snížení sazby DPH pro noviny a časopisy na 10 %

Tisková zpráva Unie vydavatelů

 

Praha, 9. 11. 2016

 

Poslanecká sněmovna parlamentu ČR na dnešním zasedání v rámci 50. schůze projednala a přijala návrh novely zákona o DPH na snížení sazby této daně pro noviny a časopisy na 10 procent, který předložili v září 2015 poslanci J. Dolejš a G. Hubáčková. Novela má vstoupit v platnost od 1. ledna 2017. Novelu musí ještě projednat a schválit Senát a podepsat prezident.

 

Pro návrh se vyjádřili všichni nebo významná část poslanců všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, což svědčí o tom, že snížení sazby DPH pro tisk má širokou podporu a naše politická reprezentace si je vědoma společenského významu tisku i současné situace na tiskovém trhu. Snížení sazby DPH je velkým přínosem pro ekonomickou situaci odvětví vydávání periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené finanční prostředky do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení, což přinese prospěch čtenářům a napomůže obsahové a názorové pluralitě tisku, která je důležitá pro další pozitivní vývoj demokratické společnosti. Snížení sazby prospěje především malým a středním vydavatelům, kteří jsou více závislí na prodeji tisku a nemají jiné finanční zdroje pro další rozvoj.

 

Za důležitý aspekt snížení sazby DPH pro tisk od roku 2017 také považujeme to, že se po dvou letech vyrovná výše sazby DPH novin a časopisů s knihami, u nichž byla sazba snížena již od roku 2015, což se pozitivně projevilo na rozvoji odvětví knižního nakladatelství.

Unie vydavatelů vyjadřuje poděkování všem, kdo pochopili význam sazby DPH pro tisk a podíleli se na zpracování, prosazení a schválení návrhu.